Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ACM: Niet overstappen kost poen

Geplaatst op 14 nov 2013 , bijgewerkt 14 nov 2013, 13:47

Steeds meer huishoudens wisselen van energieleverancier. Het aantal overstappers is in een jaar tijd van 11% naar 13,5% gestegen. De prijs blijft het...

Steeds meer huishoudens wisselen van energieleverancier. Het aantal overstappers is in een jaar tijd van 11% naar 13,5% gestegen. De prijs blijft het belangrijkste argument om over te stappen.

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat de groep consumenten die de intentie heeft over te stappen groeit. Vier op de tien huishoudens zijn van plan binnen twee jaar te wisselen van energieleverancier. Bijna de helft (45%) van alle consumenten is minimaal een keer overgestapt sinds de liberalisering van de energiemarkt. Volgens de ACM behalen huishoudens die voor de eerste keer overstappen hiermee een voordeel dat kan oplopen tot € 450 per jaar. Niets doen kost dus poen, stelt de toezichthouder.

Belangrijkste onderzoeksresultaten

  • In een momentopname bij prijsvergelijkers voor energie is een maximaal prijsverschil van € 451 gemeten in de jaarkosten voor een gemiddeld huishouden.
  • Ruim de helft van alle consumenten stapte nooit over. Dit kan te maken hebben met de onderschatting van het te behalen voordeel. Gemiddeld wenst een consument per jaar € 172 te besparen met een overstap, maar hij denkt slechts € 84 te kunnen besparen. 
  • Consumenten zijn bijzonder te spreken over de dienstverlening van hun eigen leverancier. Slechts 1% van alle consumenten is daadwerkelijk ontevreden over de dienstverlening.

Meer lezen

Het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie is bekend, u kunt zich nog tot 31 december inschrijven.

Wilt u besparen op uw energiekosten? Familie De Haan uit Rosmalen verbouwde hun hoekwoning tot een energieneutraal huis. Bekijk de video waarin de bewoners vertellen hoe zij dat hebben gedaan.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers