Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geen daling in aantal schoorsteenbranden

Geplaatst op 18 nov 2013 , bijgewerkt 18 nov 2013, 11:40

Tijdens het stookseizoen worden in Nederland nog altijd zo’n negen huishoudens dagelijks getroffen door een schoorsteenbrand.  Dit ondanks oproe...

Tijdens het stookseizoen worden in Nederland nog altijd zo’n negen huishoudens dagelijks getroffen door een schoorsteenbrand.  Dit ondanks oproepen van de brandweer en aangescherpte polisvoorwaarden van verzekeraars.

Sinds 2003 ligt het aantal schoorsteenbranden onveranderd tussen de 1.500 en 2.000 per jaar. Behalve voor de brandweer, zijn schoorsteenbranden ook een zorg van verzekeraars, die hier in hun polisvoorwaarden op hebben ingesprongen. Als er sprake is van aantoonbaar achterstallig onderhoud van de schoorsteen, kan de verzekeraar ervoor kiezen de schade niet te vergoeden. Bij de meeste verzekeraars moet na een schoorsteenbrand via een rekening worden aangetoond dat de schoorsteen was geveegd.

Creosoot

Brandweer en verzekeraars adviseren om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Wordt de haard intensief gebruikt, bijvoorbeeld als hoofdverwarming, is het verstandig om het twee keer per jaar te doen. Een schoorsteenbrand ontwikkelt zich doordat tijdens het stoken onverbrande deeltjes ontstaan die op de wand van het rookkanaal een teerachtige, zeer brandbare laag (creosoot) vormen. Creosoot vliegt in brand bij vijfhonderd graden Celsius, wat bij het stoken van de kachel al snel wordt bereikt. Ook opstijgende vonken kunnen creosoot in brand zetten. Een schoorsteen kan ook verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, losse specie of stenen. Daardoor is er te weinig of geen trek meer en slaat rook terug in de kamer met mogelijk het risico op koolmonoxide.

Blussen

Veel schade ontstaat volgens de brandweer doordat mensen niet weten hoe ze een schoorsteenbrand moeten blussen. Gooi nooit water op het vuur. Door de snelle stoomvorming kan het rookkanaal door de druk scheuren en soms ontstaat zelfs een explosie. Beter is om een emmer zand naast de openhaard of kachel te plaatsen.

Lees ook: Schone schoorsteen stookt veiliger (PDF)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers