Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Betere beslagvrije voet nodig

Geplaatst op 21 nov 2013 , bijgewerkt 21 nov 2013, 23:00

Vereniging Eigen Huis heeft 20 november deelgenomen aan een ronde tafel bijeenkomst over de beslagvrije voet. Doel van de gesprekken is te komen tot...

Vereniging Eigen Huis heeft 20 november deelgenomen aan een ronde tafel bijeenkomst over de beslagvrije voet. Doel van de gesprekken is te komen tot een vereenvoudigde en verbeterde regeling voor de beslagvrije voet, die nu nog vooral op sociale huurders is afgestemd.

Schuldeisers kunnen een deurwaarder vragen loonbeslag te leggen op het inkomen van hun schuldenaar. Dat betekent dat de schuldeiser het maandelijkse loon of pensioen ontvangt, na aftrek van de beslagvrije voet, waarmee de schuldenaar een aantal vaste lasten moet betalen. De beslagvrije voet is nu 90 procent van de bijstandsnorm. Dat komt neer op ongeveer € 930 bruto per maand voor een alleenstaande ouder.

Binnen de beslagvrije voet is een bedrag van € 194,74 gereserveerd voor maandelijkse woonlasten. Voor een tweepersoonshuishouden tussen 23 en 65 jaar mag hierbij € 257,22 worden opgeteld. Voor woningbezitters is ook dit totaalbedrag meestal nog veel te laag om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. Vereniging Eigen Huis pleit er daarom voor om bij de vaststelling van de beslagvrije voet rekening te houden met de specifieke lasten die horen bij het bezit van een eigen woning. In september vroeg de vereniging hier al aandacht voor in een knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Pre-advies

De ronde tafel gesprekken vinden plaats op initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Sinds mei onderzoekt de KBvG, onder meer via deze gesprekken, de mogelijkheden om de berekening van de beslagvrije voet te vereenvoudigen.

De volgende partijen nemen deel aan de ronde tafel gesprekken: Belastingdienst, Bureau Wsnp, LOSR, MKB Nederland, Nibud, NVVK, Nationale Ombudsman, Recofa, Sociale Dienst (van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht), SVB, UWV en Vereniging Eigen Huis.

Het onderzoek van de KBvG mondt naar verwachting in juni 2014 uit in een pre-advies aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Knelpuntenbrief aan staatssecretaris Klijnsma
Meer over loonbeslag en beslagvrije voet

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers