Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Nieuw verzilverproduct op komst

Geplaatst op 05 dec 2013 , bijgewerkt 05 dec 2013, 14:28

Het bedrijf Lommerhuizen gaat vanaf januari een verzilverproduct aanbieden. Mensen die een woning met overwaarde hebben, kunnen daarmee hun woning ve...

Het bedrijf Lommerhuizen gaat vanaf januari een verzilverproduct aanbieden. Mensen die een woning met overwaarde hebben, kunnen daarmee hun woning verkopen en weer terug huren. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die op papier rijk zijn, maar moeite hebben om rond te komen.

Er wordt al jaren gesproken over het vrijmaken van overwaarde. Vooral voor ouderen kan dit interessant zijn, omdat zij vaak beschikken over een – grotendeels afbetaalde – woning  met overwaarde. Hun geld zit als het ware in stenen. De Taskforce Verzilveren, die wetenschappers,  Vereniging Eigen Huis en dertien andere organisaties verenigt, heeft in mei 2013 een rapport over dit onderwerp overhandigd aan minister Blok van Wonen.

Verkopen en terug huren

Het nieuwe product van het in Amersfoort gevestigde Lommerhuizen is geen hypotheek, maar een constructie waarbij de woning wordt verkocht en weer verhuurd aan de voormalige eigenaar. Lommerhuizen koopt de woning voor 85 tot 90 procent van de waarde die een onafhankelijke taxateur vaststelt. Als er nog een hypotheek is, lost Lommerhuizen die eerst af. Na verrekening van kosten en het honorarium van Lommerhuizen resteert de overwaarde, die wordt verdeeld. Een deel komt direct op de bankrekening van de verkoper, die daardoor meer te besteden krijgt. Een ander deel gaat naar Lommerhuizen, als vooruitbetaalde huur voor een afgesproken periode. Dat is maximaal tien jaar.

Maximaal tien jaar

Vereniging Eigen Huis is blij met extra mogelijkheden om overwaarde te verzilveren, maar benadrukt dat het steeds gaat om maatwerk. Hierbij beschouwt de vereniging de maximum huurperiode die Lommerhuizen hanteert als een speciaal aandachtspunt. Na afloop van die periode moet de bewoner namelijk verhuizen óf de marktconforme huur gaan betalen. Die kan fors hoger zijn dan de huur tijdens de eerste tien jaar.

Tot nu toe biedt alleen Florius (een dochterbedrijf van ABN Amro) een verzilverhypotheek aan.

Dossier verzilveren overwaarde 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers