Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Blusdekens levensgevaarlijk

Geplaatst op 23 dec 2013 , bijgewerkt 23 dec 2013, 08:53

De meeste blusdekens die in ons land worden verkocht, werken niet in de keuken bij olie- en vetbranden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse V...

De meeste blusdekens die in ons land worden verkocht, werken niet in de keuken bij olie- en vetbranden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de brandweer Rotterdam Rijnmond.

Van de twaalf types die in ons land worden verkocht, werken er acht helemaal niet. Vier ervan vatten vlam bij gebruik, één blust het vuur niet en een ander type zorgt voor het vrijkomen van giftige rook. Bij twee dekens bleef het plastic van de verpakking eraan vastzitten.

Goed opletten

De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. Ga niet uitsluitend af op de vermelding op de verpakking, maar raadpleeg ook de verkoper, leverancier of fabrikant. Dit geldt ook voor mensen die al een blusdeken in huis hebben (ruim 35 procent). Gebruik bij twijfel de blusdeken niet in de keuken, maar volg de adviezen van de Nederlandse Brandwonden Stichting: doof een vlam in de pan door een deksel (van u af) op de pan te doen. Een brandende pan optillen en bijvoorbeeld buiten zetten is levensgevaarlijk.

EN 1869

De Brandwonden Stichting is geschrokken van de uitkomsten. In september trok de stichting al aan de bel vanwege één doek die vlam vatte, nadat deze over een brandende pan werd gelegd. De stichting adviseerde daarna alleen nog blusdekens te gebruiken met het normnummer EN 1869. Ook in het decembernummer van Eigen Huis Magazine werd geadviseerd om alleen blusdekens te gebruiken met dit normnummer. Maar die blijken nu óók lang niet altijd te werken. De Brandwonden Stichting adviseert nu om helemaal geen blusdeken te gebruiken.

Wob-verzoek

De NVWA gaat er de komende tijd streng op toezien dat geen ondeugdelijke blusdekens meer op de markt komen. Omdat de NVWA niet bekend maakt om welke blusdekens het gaat, wil de de VEBON (brancheorganisatie van brandbeveiligers) via een Wob-verzoek (beroep op de Wet openbaarheid van bestuur) achterhalen welke dekens nou precies zijn getest.

Lees het NOS-nieuwsbericht

Lees het nieuwsbericht van de NVWA

Lees hoe u brand in huis kunt voorkomen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers