Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Pas op met execution only-hypotheken'

Geplaatst op 07 jan 2013 , bijgewerkt 07 jan 2013, 11:49

Nu door het provisieverbod afzonderlijk moet worden betaald voor een hypotheekadvies, lijkt een 'execution only-hypotheek' extra aantrekkelijk. Dan w...

Nu door het provisieverbod afzonderlijk moet worden betaald voor een hypotheekadvies, lijkt een 'execution only-hypotheek' extra aantrekkelijk. Dan wordt alleen betaald voor het afsluiten van een hypotheek. Maar daar kleven wel gevaren aan, waarschuwt Vereniging Eigen Huis.

Voorheen werd de prijs van een hypotheekadvies versleuteld in de totale hypotheekkosten. Nu dat niet meer kan zal de vraag naar een execution only-hypotheek toenemen, zo verwacht financieel beleidsadviseur Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis in het Financieele Dagblad.

"Execution only is niet voor iedereen geschikt", waarschuwt Ligtlee. "Je sluit per slot wel een complex financieel product af. Hoe zit het bijvoorbeeld met de eventuele spaar- of beleggingsverzekering die aan de hypotheek is gekoppeld? Voor dergelijke zaken raad ik consumenten toch aan een adviseur te raadplegen."

Goed hypotheekadvies

Ook starters zijn gebaat bij goed hypotheekadvies, denkt Ligtlee. "Zij kunnen weliswaar alleen voor een annuïtaire aflossing kiezen, maar het is wel van belang de bijkomende risico's in kaart te brengen. Blijft de hypotheek ook betaalbaar bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensionering? Wie zonder goed advies een hypotheek afsluit loopt het risico deze gevaren over het hoofd te zien."

Overigens zijn execution only-hypotheken nog geen gemeengoed. Een beperkt aantal geldverstrekkers waaronder Bank of Scotland en MoneYou biedt deze hypotheekvorm aan.

Lees meer over het provisieverbod en hypotheken 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers