Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huizenprijzen bijna 7 % gedaald in 2012

Geplaatst op 10 jan 2013 , bijgewerkt 10 jan 2013, 13:00

Afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met 6,7 % gedaald ten opzichte van 2011. Een woning kostte gemiddeld € 207.000. Dit blijkt uit cijfers van...

Afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met 6,7 % gedaald ten opzichte van 2011. Een woning kostte gemiddeld € 207.000. Dit blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM. Vereniging Eigen Huis beschouwt 2012 als een verloren jaar voor de woningmarkt.

Over heel 2012 zijn 4,1 % minder huizen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. Wel spreekt de NVM van een uitstekend laatste kwartaal. Afgelopen najaar werden bijna 34.000 woningen verkocht - een toename van een kleine 14 % vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Meer mensen gingen over tot koop om de strengere hypotheekregels die per 1 januari gelden voor te zijn.

'Scherp prijzen loont'

Ondanks een goed vierde kwartaal werd een huis in 2012 gemiddeld voor 9 % onder de oorspronkelijke vraagprijs verkocht. Gemiddeld stond een woning afgelopen jaar 352 dagen te koop. Scherp prijzen loont, stelt de NVM. De verkoopkans neemt af naarmate een woning langer te koop staat.

Volgens de NVM beschouwen consumenten hun woning niet langer als een beleggingsobject waardoor zij hun huis steeds vaker realistisch prijzen. Zij vragen niet langer de hoofdprijs voor hun woning. Sinds de uitbraak van de kredietcrisis in 2008 zijn woningen gemiddeld met bijna 16% in waarde afgenomen.

Voor 2013 verwacht de NVM een geleidelijk aantrekkende markt. Het aantal transacties zal vermoedelijk op hetzelfde peil blijven als in 2012, volgens de makelaarsorganisatie een teken van voorzichtig herstel. Wel blijven de prijzen onder druk staan met een verwachte verdere daling van 5% tot 7%.

Verloren jaar

Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis is minder te spreken over het voorzichtige optimisme van de NVM, ondanks een goed vierde kwartaal. "De cijfers tonen aan dat door de waardedalingen steeds meer woningbezitters 'onder water' komen te staan", aldus Mulder. "Bovendien kunnen velen door het kabinetsbeleid hun woonwensen niet vervullen."

Mulder beschouwt 2012 dan ook als een verloren jaar voor de woningmarkt. "De problemen worden niet integraal aangepakt, de tweedeling op de woningmarkt komt eraan, terwijl het regeerakkoord ervoor zorgt dat de waardedalingen blijven aanhouden."

Mulder acht het Haagse woningmarktbeleid dan ook onsamenhangend. "Straks worden woningen schaars omdat de bouw stil ligt. Toch wordt daar niets aan gedaan." Hij verwacht dan ook dat het huidige beleid op termijn geen stand houdt. "Iedereen weet dat deze aanpak niet werkt. De crisis op de woningmarkt is made in The Hague." 

Lees ook het persbericht van de NVM

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers