Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Onderzoek naar straling in huis

Geplaatst op 14 jan 2013 , bijgewerkt 14 jan 2013, 11:37

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert een groot onderzoek uit naar de blootstelling aan straling in Nederlandse huizen. Hierv...

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert een groot onderzoek uit naar de blootstelling aan straling in Nederlandse huizen. Hiervoor zijn 3000 huishoudens benaderd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

 

Volgens het RIVM hangt een belangrijk deel van de gemiddelde blootstelling aan straling van Nederlanders samen met radon en thoron dat uit bouwmaterialen en via de bodem in woningen terechtkomt. De concentratie radon is in ons land relatief laag, meent het RIVM. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat de blootstelling aan straling als gevolg van thoron (ook een vorm van radon) in de binnenlucht mogelijk groter is dan tot nu toe werd gedacht. Een landelijke onderzoek moet daarover nu duidelijkheid verschaffen.

Radioactief

Radongas komt van nature vrij uit de bodem en bouwmaterialen, zoals beton en natuursteen. Het is niet zichtbaar en ruikt niet, maar wel licht radioactief.  John Kersemakers, bouwkundig specialist bij Vereniging Eigen Huis stelt dat uit een stenige bodem het meeste radongas vrijkomt. ‘En de meeste Nederlandse huizen staan op zand- en veengronden. Daardoor zijn de radonconcentraties hier relatief laag. Zeker ten opzichte van onze buurlanden’. Radongas is desondanks de tweede belangrijke oorzaak van longkanker in Nederland. Kersemakers: ‘Begin jaren tachtig was de afgifte van radongas (radioactief) uit gips in het nieuws. Dit radongas kwam voornamelijk vrij uit fosforgips, een gipssoort die afkomstig is uit de productie van fosfaten voor de kunstmest- of wasmiddelindustrie. Deze gipssoort wordt echter niet meer gebruikt in gipsplaten of gipsblokken.’

Concentratie laag houden

Om de concentratie van radongas in huis zo laag mogelijk te houden is het belangrijk om goed te ventileren. ‘Heeft u een openhaard of houtkachel, zorg dan voor extra aanvoer van buitenlucht via een open raam of ventilatieroosters’, adviseert Kersemakers. ‘Verbranding kost namelijk extra lucht. Zonder extra aanvoer ontstaat onderdruk, waardoor lucht uit de kruipruimte en bouwmaterialen naar het vertrek wordt gezogen.’

Lees meer over radon

Lees meer over ventileren

Hoe is het gesteld met de lucht in uw huis? Doe onze Gezondwonencheck

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.