Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Te hoge energierekening door verkeerde gasaansluiting

Geplaatst op 21 jan 2013 , bijgewerkt 21 mei 2015, 19:41

Vereniging Eigen Huis is onaangenaam verrast over de uitkomsten van de Energiecheck die zij in november 2012 lanceerde. Van de 50.000 respondenten heeft 6% vrijwel zeker een te grote gasaansluiting en betaalt daarmee onnodig € 150 - € 900 per jaar te veel aan capaciteitstarief. De gedupeerden vallen in alle netregio's.

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is een vast bedrag per aansluiting (gas en elektra) dat netbeheerders rekenen voor de transportkosten van energie. Dit tarief is onafhankelijk van het gasverbruik en wordt vastgesteld aan de hand van de capaciteit van de gasaansluiting in de woning: hoe groter die capaciteit, hoe hoger het tarief.

Het capaciteitstarief voor gas is in 2005 ingevoerd. Sinds die tijd betalen kleinverbruikers een transporttarief voor gas dat grotendeels is gebaseerd op de grootte van de gasaansluiting in hun woning. De honderdduizenden huishoudens die zeer waarschijnlijk een te grote gasaansluiting hebben, hebben hier tot onze grote verbazing nooit een duidelijk signaal over ontvangen.

Misstand herstellen

Vereniging Eigen Huis vindt dat de netbeheerders deze misstand snel moeten herstellen. Zij moeten hierin signaleren, te grote gasaansluitingen kosteloos verkleinen en het te veel in rekening gebrachte terug betalen. De vereniging zal hiervoor aankloppen bij de netbeheerders en ook de politiek op de hoogte brengen.

Brief van Vereniging Eigen Huis aan alle netbeheerders (PDF)

Uitzending Tros Radar

Tros Radar besteedde 21 januari 2013 aandacht aan te grote gasmeters. Want waarom betalen consumenten voor de grootte van hun gasaansluiting? Samen met Vereniging Eigen Huis stelde Tros Radar deze kwestie aan de kaak bij netbeheerders. Bekijk de uitzending

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.