Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Onduidelijkheid over aftrek bouwrente

Geplaatst op 28 jan 2013 , bijgewerkt 28 jan 2013, 10:59

Verschillende media berichten over een mogelijke fout in de wetgeving. Die zou ervoor zorgen dat nieuwbouwkopers enkel nog renteaftrek krijgen als zi...

Verschillende media berichten over een mogelijke fout in de wetgeving. Die zou ervoor zorgen dat nieuwbouwkopers enkel nog renteaftrek krijgen als zij hun schuld aflossen. Bobby Raghoenath, fiscaal specialist bij Vereniging Eigen Huis ziet geen reden tot paniek.

Door de mogelijke fout zouden sommige kopers van nieuwbouwwoningen onbedoeld van een deel van hun aftrek worden beroofd. Hoe zit het nou precies? Bobby Raghoenath legt uit: ‘Wie in 2013 een nieuwbouwwoning koopt, betaalt vaak bouwrente aan de projectontwikkelaar.  Dit is de rente die men betaalt voor een huis dat nog moet worden gebouwd. De bouwrente die de koper over de periode na het tekenen van de koopaannemingsovereenkomst en voor het passeren bij de notaris betaalt, is aftrekbaar via de belastingaangifte die de koper in 2014 invult.’

Eigenwoningschuld

In het verleden heeft de overheid de aftrekbaarheid bepaald door deze bouwrente aan te merken als betaalde rente over de eigenwoningschuld. Raghoenath: ‘Sinds 2013 zijn de voorwaarden voor renteaftrek echter aangescherpt. Eén van de voorwaarden voor renteaftrek is dat in de overeenkomst moet zijn opgenomen dat de schuld in 360 maanden minimaal annuïtair wordt afgelost. Aangezien dit niet in de koopaannemingsovereenkomst is opgenomen, is er nu onduidelijk ontstaan of de bouwrente nog wel aftrekbaar is.’

Repareren

Het ministerie heeft inmiddels aangegeven dat zij dit nu onderzoekt. Ook stelt ze dat zij met de nieuwe fiscale regels in 2013 niet heeft gewild dat de aftrekbaarheid van bouwrente ter discussie komt te staan. Fiscalist Raghoenath: ‘Mocht daarom blijken dat de wetgeving op dit gebied tekort schiet, dan zal het ministerie dit repareren.’

Lees meer over de diverse aftrekposten bij een eigen huis

Laatste nieuws (29 januari 2013):

Inmiddels heeft minister Blok voor Wonen bekend gemaakt dat kopers van een nieuwbouwhuis de bouwrente kunnen blijven aftrekken van de belasting.

Lees meer

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.