Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Grondprijzen moeten drastisch omlaag'

Geplaatst op 28 jan 2013 , bijgewerkt 28 jan 2013, 23:00

Gemeenten moeten hun grondprijzen flink verlagen om een impuls te geven aan de nieuwbouw. Dit stelt Elco Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie ...

Gemeenten moeten hun grondprijzen flink verlagen om een impuls te geven aan de nieuwbouw. Dit stelt Elco Brinkman, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland tegenover nu.nl.

Volgens Brinkman zouden de prijzen voor bouwkavels zeker 10% goedkoper kunnen, zeker nu door de crisis bouwgrond veel minder waard is geworden. Toch handelen gemeenten niet snel genoeg hiernaar, vindt Brinkman.

Woekerprijzen

De grondprijzen zijn in de jaren negentig explosief gestegen en dragen zo bij aan de hoge prijzen voor nieuwbouwwoningen. Grond met een agrarische bestemming kost zo'n € 4 per vierkante meter, terwijl voor bouwgrond voor koopwoningen nog steeds een woekerprijs van gemiddeld € 400 per vierkante meter wordt gevraagd.

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor lagere grondprijzen om de nieuwbouw te stimuleren, zeker gezien de slechte marktomstandigheden. Dit standpunt verwoordde de vereniging al eerder bij de speciale onderzoekscommissie Huizenprijzen van de Tweede Kamer. Ook de verenging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB pleit voor een forse verlaging van de grondprijzen.

In tegenstelling tot Bouwend Nederland vindt Vereniging Eigen Huis dat ook  op de bouwkosten van nieuwbouwwoningen flink moet worden bezuinigd. Dit kan door efficiënter te bouwen en door de zogenoemde faalkosten terug te dringen.

Lees hier het commentaar van Vereniging Eigen Huis voor de onderzoekscommissie Huizenprijzen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.