Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Concurrentiegebrek stuwt hypotheekrente

Geplaatst op 04 feb 2013 , bijgewerkt 04 feb 2013, 15:24

Door de nationalisatie van SNS REAAL is de kans groot dat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder afneemt. Hierdoor kunnen banken ten...

Door de nationalisatie van SNS REAAL is de kans groot dat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder afneemt. Hierdoor kunnen banken ten koste van de consument extra hoge winsten maken op de hypotheekrente. Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid ingrijpt.

ABN AMRO mag haar klanten sinds de nationalisatie geen lagere hypotheekrente aanbieden dan de concurrentie. Door de overname van SNS REAAL door de overheid wacht deze bank vermoedelijk hetzelfde lot.

Ook ING mocht in ruil voor staatssteun de hypotheekrente niet aanpassen aan de concurrentie, maar dit verbod is inmiddels ingetrokken. Toch heeft de bankverzekeraar de hypotheekrente sindsdien nauwelijks verlaagd.

Uitgestorven

In het buitenland is gezonde concurrentie tussen hypotheekverstrekkers heel gewoon. In Nederland is het bijna uitgestorven. Dit verlamt normale marktwerking en prijsvorming. Zo heeft marktleider Rabobank er geen enkel belang bij de hypotheekrente te verlagen als de andere geldverstrekkers achterblijven.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de winstmarge die banken boeken op hun hypotheekrente sociaal verantwoord moet zijn. Daarom moet de overheid nu ingrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door de nieuwe staatsbank SNS REAAL hypotheekrentes te laten rekenen die wel onder het Nederlandse gemiddelde liggen. Gezonde concurrentie is hard nodig om de overwinsten op de hypotheekrente terug te dringen.

Teken hier de petitie van Vereniging Eigen Huis tegen de overwinsten op de hypotheekrente

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media