Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Concurrentiegebrek stuwt hypotheekrente

Geplaatst op 04 feb 2013 , bijgewerkt 04 feb 2013, 15:24

Door de nationalisatie van SNS REAAL is de kans groot dat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder afneemt. Hierdoor kunnen banken ten...

Door de nationalisatie van SNS REAAL is de kans groot dat de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder afneemt. Hierdoor kunnen banken ten koste van de consument extra hoge winsten maken op de hypotheekrente. Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid ingrijpt.

ABN AMRO mag haar klanten sinds de nationalisatie geen lagere hypotheekrente aanbieden dan de concurrentie. Door de overname van SNS REAAL door de overheid wacht deze bank vermoedelijk hetzelfde lot.

Ook ING mocht in ruil voor staatssteun de hypotheekrente niet aanpassen aan de concurrentie, maar dit verbod is inmiddels ingetrokken. Toch heeft de bankverzekeraar de hypotheekrente sindsdien nauwelijks verlaagd.

Uitgestorven

In het buitenland is gezonde concurrentie tussen hypotheekverstrekkers heel gewoon. In Nederland is het bijna uitgestorven. Dit verlamt normale marktwerking en prijsvorming. Zo heeft marktleider Rabobank er geen enkel belang bij de hypotheekrente te verlagen als de andere geldverstrekkers achterblijven.

Vereniging Eigen Huis vindt dat de winstmarge die banken boeken op hun hypotheekrente sociaal verantwoord moet zijn. Daarom moet de overheid nu ingrijpen. Dat kan bijvoorbeeld door de nieuwe staatsbank SNS REAAL hypotheekrentes te laten rekenen die wel onder het Nederlandse gemiddelde liggen. Gezonde concurrentie is hard nodig om de overwinsten op de hypotheekrente terug te dringen.

Teken hier de petitie van Vereniging Eigen Huis tegen de overwinsten op de hypotheekrente

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.