Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuwe Warmtewet akkoord

Geplaatst op 06 feb 2013 , bijgewerkt 06 feb 2013, 14:35

De Tweede Kamer laat 600.000 huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming in de kou staan. Op 30 januari heeft de Kamer ingestemd met ee...

De Tweede Kamer laat 600.000 huishoudens die zijn aangesloten op stadsverwarming in de kou staan. Op 30 januari heeft de Kamer ingestemd met een uitgeklede Warmtewet.

In tegenstelling tot de elektriciteits- en gasconsumenten kunnen de 600.000 warmteconsumenten niet switchen. Leveranciers van warmte en beheerders van warmtenetten hebben een monopoliepositie. Door deze positie is het van groot belang dat de consument wordt beschermd tegen te hoge prijzen en onvoldoende prestaties. Tot op de dag van vandaag bestaan er nauwelijks regels die voorkomen dat deze huishoudens de dupe worden van de machtpositie van de warmteleverancier en -beheerder.

Uitgekleed wetsvoorstel

De Tweede Kamer is 30 januari akkoord gegaan met een uitgekleed wetsvoorstel. In het voorstel staat dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) enkel een maximumtarief vaststelt, dat wordt gekoppeld aan de gasprijs volgens het niet-meer-dan-anders-beginsel (NMDA-beginsel). Volgens dit principe moet een huishouden dat aangesloten is op stadsverwarming, net zoveel kosten maken als een gebruiker van gas om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. De kosten voor de warmtelevering kunnen alleen behoorlijk verschillen per leverancier.

Gevolgen energierekening

Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat met het voorstel, wordt er vanaf 1 juli een kale Warmtewet gehanteerd. Vereniging Eigen Huis heeft met de Woonbond gestreden voor een Warmtewet die de consument beter beschermt. Claudia Umlauf, beleidsadviseur Energie bij de vereniging: ‘Spijtig genoeg zijn de elementen die wij hebben aangedragen niet overgenomen. Zodra de wet in werking treedt, bekijken wij wat de wet voor gevolgen heeft op de energierekening van deze 600.000 huishoudens.’

Lees hier de blog van Saskia Lavrijsen, hoogleraar Consument en Energie aan de Universiteit van Amsterdam, over de Warmtewet.

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media