Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde is ieders recht

Geplaatst op 07 feb 2013 , bijgewerkt 07 feb 2013, 15:31

‘Iedereen heeft het recht om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde’, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. ‘En de geme...

‘Iedereen heeft het recht om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde’, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. ‘En de gemeente heeft de plicht om de bezwaarschriften zorgvuldig te behandelen.’ Hij reageert hiermee op een artikel in Het Parool dat de gemeente Amsterdam de bezwaarschriften tegen de WOZ niet aankan.

Terwijl de nieuwe belastingaanslag al weer op de mat valt, moet de gemeente Amsterdam nog 2300 bezwaren tegen de WOZ-waarde uit 2012 afhandelen. Daarmee is bijna een kwart van de bezwaarschriften tegen de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde nog niet afgehandeld. Dat had voor de jaarwisseling gebeurd moeten zijn.

Tik

Vorig jaar kreeg de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) al een tik op de vingers van de Amsterdamse Rekenkamer vanwege de trage afhandeling van bezwaarschriften. In 2011 was ruim 60% van de WOZ-bezwaren niet op tijd verwerkt. Die moeten volgens de wet binnen hetzelfde kalenderjaar worden afgehandeld.

Afremmen

In een artikel in De Telegraaf zegt de Amsterdamse wethouder Pieter Hillhorst onderzoek te doen naar juridische bureaus die op basis van ‘no cure no pay’ hun juridische diensten aanbieden om een lagere WOZ-waarde te bedingen voor huizenbezitters. Volgens Hilhorst moeten de ambtenaren hard werken om al deze bezwaren te kunnen verwerken en hij wil deze ontwikkeling dan ook afremmen.
André de la Porte: ‘Het is onterecht als de gemeente het aantal WOZ-bezwaren wil terugdringen. Het is de taak van de gemeente om de bezwaarschriften correct af te handelen en haar organisatie hierop in te richten. Bovendien zal het veel werk schelen als de gemeente de waardebepaling en de verwerking van de bezwaarschriften in één keer goed doet. Dat voorkomt dat veel huiseigenaren ieder jaar opnieuw bezwaar moeten maken.’ Hij stelt ten slotte dat het zeker niet zo is dat de juridische bureaus willekeurig bezwaar maken. ‘Die selecteren de WOZ-klachten zorgvuldig en maken alleen bezwaar als ze een zaak als kansrijk inschatten.’  

Lees meer over de WOZ
Bekijk het Online Seminar over de WOZ van 7 februari terug

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.