Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Helft hypotheek aflossingsvrij toch mogelijk

Geplaatst op 14 feb 2013 , bijgewerkt 14 feb 2013, 15:33

Vereniging Eigen Huis is blij dat huizenkopers tot de helft van het hypotheekbedrag aflossingsvrij kunnen financieren. Toch ...

Vereniging Eigen Huis is blij dat huizenkopers tot de helft van het hypotheekbedrag aflossingsvrij kunnen financieren. Toch was de gekunstelde manier waarop de maatregel tot stand kwam onnodig. Liever zag de vereniging de verplichte aflossing tot 50 % in de wetgeving verankerd.

Sinds 1 januari moeten nieuwe hypotheken volledig en minimaal annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Deze maatregel blijft intact, maar door het nieuwe woningmarktakkoord kan de financiering toch voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn.

Dit is mogelijk door een tweede hypotheekschuld aan te gaan waarmee de helft van de normale annuïtaire hypotheek wordt gefinancierd. Voor deze tweede lening, die stapsgewijs wordt opgebouwd, kan geen hypotheekrente worden afgetrokken. De looptijd van de aanvullende lening is vastgesteld op 35 jaar, vijf jaar langer dan het normale, annuïtaire deel. 

Vooral starters zullen naar verwachting kiezen voor een tweede, aanvullende lening. Hun lasten zullen dan in het begin 10 % tot 20 % lager uitvallen. Over de gehele looptijd genomen pakken de kosten echter hoger uit.  

Hoge kosten

Vereniging Eigen Huis is niet ontevreden over het doel dat het kabinet met de maatregelen wil bereiken, maar plaatst wel kanttekeningen bij de uitvoering ervan. Zo voelt de consument het behoorlijk in zijn portemonnee als voor twee hypothecaire leningen twee afzonderlijke hypotheekakten moeten worden afgesloten. Vooral de notaris- en advieskosten nemen dan sterk toe.

Ook is nog niet bekend of en hoe de geldverstrekkers hiervoor hypotheekproducten gaan aanbieden en tegen welke prijs en voorwaarden. Volgens het akkoord tussen het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP moet zowel voor de annuïtaire als de aanvullende hypotheek hetzelfde rentepercentage gelden. Het is nog de vraag of de banken dat daadwerkelijk gaan doen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers