Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH positief kritisch over woningmarktakkoord

Geplaatst op 15 feb 2013 , bijgewerkt 15 feb 2013, 15:49

Vereniging Eigen Huis is positief kritisch over het woningmarktakkoord dat het kabinet samen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP presen...

Vereniging Eigen Huis is positief kritisch over het woningmarktakkoord dat het kabinet samen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP presenteerden. Hoewel de maatregelen slecht vallen in een neergaande markt en geen structurele oplossingen bieden, is de vereniging positief over de laatste aanpassingen die naar aanleiding van veel protest onder zware politieke druk zijn doorgevoerd.

Wel zijn de nieuwe hypotheekregels volgens de vereniging onnodig ingewikkeld. De opzet waarbij de ene lening de andere financiert, is lastig te begrijpen en moeilijk te verkopen in deze tijd. Ook is het de vraag of hypotheekaanbieders voldoende nieuwe hypotheekproducten zullen ontwikkelen op basis van de nieuwe regels. Hoe lang dat gaat duren en welke tarieven zij daarbij gaan hanteren, is nog onbekend. De vereniging is wel blij dat meer maatwerk mogelijk is bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Btw-verlaging

Naast de nieuwe hypotheekregels wordt een forse, maar tijdelijke verlaging van de btw voor verbouwingen en renovatie doorgevoerd. Ook wordt meer geld uitgetrokken voor de ondersteuning van koopstarters. Positief is verder dat een fonds wordt gevormd om energiebesparende maatregelen te stimuleren, zowel in de koop- als huursector.

Hoewel voor de huursector de scherpe kantjes er enigszins vanaf zijn gehaald, worden veel huurders door de nieuwe maatregelen hard in hun portemonee geraakt. Het gaat daarbij om inkomensafhankelijke huurverhogingen en een verhuurdersheffing voor met name woningcorporaties.

Wat het effect van de nieuwe woningmarktmaatregelen zal zijn, is nog onduidelijk. De woningmarkt staat er slecht voor en ook voor de komende tijd is het beeld niet rooskleurig. De tijd moet uitwijzen hoe consumenten de nieuwe maatregelen waarderen en hoe de markt deze oppakt. Het laastste woord over het woningmarktakkoord is nog aan de Eerste en de Tweede Kamer.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers