Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH blij met reactie minister Kamp over te grote gasaansluitingen

Geplaatst op 19 feb 2013 , bijgewerkt 19 feb 2013, 16:20

Op maandag 18 februari heeft minister Kamp van Economische Zaken geantwoord op Kamervragen van de leden Mulder en Knops (beiden CDA) naar aanlei...

Op maandag 18 februari heeft minister Kamp van Economische Zaken geantwoord op Kamervragen van de leden Mulder en Knops (beiden CDA) naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar over te grote gasmeters. Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij met de snelle beantwoording van de vragen en de heldere toezeggingen die de minister namens de gezamenlijke netbeheerders aan de Kamer doet.

Aansluiting verkleinen

Netbeheerders benaderen volgens de minister momenteel  alle individuele kleinverbruikers die een grote aansluiting hebben. Als blijkt dat deze huishoudens een grotere aansluiting hebben dan nodig, dan zullen de netbeheerders de aansluiting kosteloos verkleinen. Vereniging Eigen Huis is erg blij dat de minister hiermee aan twee van de drie door de vereniging gevraagde maatregelen tegemoet komt.

Compensatie

In de brief geeft de minister aan dat netbeheerders per geval bekijken of in het verleden betaalde tarieven moeten worden gecompenseerd. Vereniging Eigen Huis vindt echter dat financiële compensatie op zijn plaats is in alle gevallen waarbij de gasaansluiting sinds 2005 onnodig groot is.

Omvang probleem

Vereniging Eigen Huis gaf in januari aan dat er aanleiding is om op basis van de resultaten van hun energiecheck te veronderstellen dat grote aantallen huishoudens een te grote gasmeter hebben. De vereniging schatte destijds in dat het mogelijk om  honderdduizenden huishoudens zou kunnen gaan.
Alleen netbeheerders hebben toegang tot de aansluitgegevens. Maar ook zij komen niet met exacte aantallen, en schatten het aantal mogelijk te grote aansluitingen tussen de 20 en 30 duizend. De werkelijke omvang van het probleem kan pas duidelijk worden nadat alle huishoudens met een grote meter door de netbeheerders zijn benaderd, iets wat zij naar de mening van Vereniging Eigen Huis al in 2005 bij de invoering van het capaciteitstarief voor gas hadden moeten doen. Het gaat immers om een bedrag van 150 tot 900 euro dat jaarlijks onnodig in rekening is gebracht. In dit licht blijft Vereniging Eigen Huis zich hard maken voor een volledige compensatie.

Lees ook: Te hoge energierekening door verkeerde gasaansluiting
Meldpunt: aanpak te grote gasaansluiting door netbeheerders

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers