Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Importheffing belemmert verkoop zonnepanelen

Geplaatst op 21 feb 2013 , bijgewerkt 21 feb 2013, 15:09

Energie opwekken met zonnepanelen neemt een grote vlucht, maar deze verduurzaming dreigt te worden belemmerd door importheffingen van Europa. Als de ...

Energie opwekken met zonnepanelen neemt een grote vlucht, maar deze verduurzaming dreigt te worden belemmerd door importheffingen van Europa. Als de heffing op Chinese zonnepanelen wordt ingevoerd, zijn consumenten de klos. De kosten worden namelijk aan de eindverbruiker doorberekend.

In Europa gaan zonnepanelen momenteel als warme broodjes over de toonbank. Toch zijn er onlangs veel  Europese zonnepanelenfabrikanten failliet gegaan. Deze fabrikanten geven China daarvan de schuld, want Chinese fabrikanten zouden hun panelen door Chinese subsidies onder de kostprijs in Europa kunnen verkopen. Europese fabrikanten hebben daarom de Europese Unie verzocht om importheffingen in te stellen, die worden doorberekend aan consumenten.

Banenverlies

Afase, een internationale organisatie die zich hard maakt voor betaalbare zonne-energie, haalde afgelopen week hard uit naar de Europese Unie. De ‘antidumpingrechten’ zouden volgens de organisatie zorgen voor een sterk verminderde vraag naar zonne-energieproducten én kunnen leiden tot een banenverlies van 242.000 werknemers in de komende drie jaar.

Petitie

Een groep internationale consumenten, verenigd onder de naam Avaaz, is van mening dat het duurder maken van zonnepanelen het laatste is waar de wereld nu behoefte aan heeft. Ook Vereniging Eigen Huis is deze mening toegedaan. Avaaz roept huishoudens op de petitie tegen de importheffing te tekenen.

 

Update 3 mei 2013: Europees commissaris Karel de Gucht (Handel) wil de import van zonnepanelen gaan belasten. Op die manier wil hij Europese producenten beschermen, zo meldden bronnen rond het besluitingsproces aan persbureau Reuters, schrijft Nu.nl.

Update 6 mei 2013: Importheffing verdeelt panelenbranche. De Nederlandse politiek is grotendeels tegen, installateurs vrezen banenverlies en milieu- en duurzaamheidsorganisaties zijn bezorgd over de toekomst van duurzame energie, schrijft Cobouw.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers