Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Veel huren omhoog

Geplaatst op 05 mrt 2013 , bijgewerkt 05 mrt 2013, 12:21

Ruim driekwart van de woningcorporaties gaat inkomensafhankelijke huurverhogingen doorvoeren om zelf financieel gezond te blijven. Dit blijkt ui...

Ruim driekwart van de woningcorporaties gaat inkomensafhankelijke huurverhogingen doorvoeren om zelf financieel gezond te blijven. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS langs 220 corporaties die samen ruim anderhalf miljoen huurwoningen beheren.

Afhankelijk van het inkomen stijgen de huren met 4% tot 6,5%. Voorheen liep de jaarlijkse huurverhoging ongeveer gelijk aan de inflatie (1,5% tot 2,5%). De huurverhogingen zijn ook een wens van minister Blok van Wonen. De minister wil hiermee scheefhuurders verleiden een duurdere huurwoning of koopwoning te zoeken.

Verhuurdersheffing

De  meeste corporaties geven aan de extra inkomsten uit de huurverhogingen goed te kunnen gebruiken. De corporaties moeten volgens het woonakkoord een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro aan het Rijk betalen.

Bijna 10% van de corporaties voert de inkomensafhankelijke huurverhogingen niet door. Zij denken dat de baten niet tegen de kosten opwegen en veel administratieve last betekent. Daarnaast vinden zij dat de kwaliteit van de huurwoning en niet het inkomen van de huurder de huurprijs bepalen. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers