Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Isoleren met PUR-schuim ter discussie

Geplaatst op 06 mrt 2013 , bijgewerkt 06 mrt 2013, 15:12

Veel bestaande woningen worden na-geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Als PUR niet volgens de voorschriften wordt aangebracht, komen er dampen vrij di...

Veel bestaande woningen worden na-geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Als PUR niet volgens de voorschriften wordt aangebracht, komen er dampen vrij die de gezondheid blijvend kunnen schaden.

Bij een expertisecentrum van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem hebben zich in het afgelopen jaar 11 mensen uit 7 families met gezondheidsklachten gemeld. Bij alle families was de kruipruimte van het huis net met PUR na-geïsoleerd.

Niet schadelijk

PUR is niet schadelijk als het onder goed gecontroleerde omstandigheden is gefabriceerd in een fabriek. Denk aan de kant-en-klaar PUR-isolatieplaten die bij nieuw- en verbouw worden toegepast. Bij het isoleren van kruipruimtes in bestaande woningen, wordt vaak gespoten PUR toegepast. Hierbij worden ter plaatse de twee verschillende componenten, waaruit PUR bestaat,  gemengd. Als PUR op de juiste wijze wordt gemengd, is het materiaal uiterlijk na 72 uur uitgehard en niet meer schadelijk voor de gezondheid. Daarom wordt er ook geadviseerd om de woning na het isoleren goed te ventileren. Het is nog beter om de woning drie dagen niet te betreden. Als de componenten niet goed worden gemengd, geldt hiervoor een langere termijn omdat schadelijke dampen langer in de woning kunnen blijven hangen.

Maatregelen 

In het vakblad Medisch Contact stelt Louis Verschoor, als internist verbonden aan het expertisecentrum in Arnhem, dat er mogelijkheden zijn om de blootstelling van bewoners aan de schadelijke stoffen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een geforceerde afzuiging van de kruipruimte, het sluiten van het luik en het isoleren van de kruipruimte bij een gecontroleerde, lage luchtvochtigheid. Deze maatregelen worden volgens de internist in de praktijk echter niet of onvoldoende uitgevoerd.

Onderzoek

Het mogelijke gezondheidsrisico van een verkeerde omgang met PUR is al langere tijd bekend. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat PUR-isolatie bij correcte en deskundige toepassing schadelijk is voor de gezondheid. Problemen hebben zich dan ook slechts incidenteel voorgedaan. Maar omdat elk incident er één te veel is, heeft de vereniging uit voorzorg besloten het product vooralsnog niet meer aan de leden aan te bieden via onze alliantiepartner Nuon. Nationale en internationale brancheorganisaties onderzoeken inmiddels met TNO hoe de problemen met het na-isoleren met PUR voorkomen en verholpen kunnen worden. Minister Blok (Wonen) liet onlangs in de Tweede Kamer weten geen verbod op het gebruik van PUR-schuim te willen. Volgens hem nemen de isolatiebedrijven de problemen serieus en hebben ze aangekondigd dat ze hun richtlijnen aanscherpen.

Lees meer Aandachtspunten PUR

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers