Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Pensioenfondsen betreden hypotheekmarkt'

Geplaatst op 12 mrt 2013 , bijgewerkt 12 mrt 2013, 14:57

Institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars gaan mogelijk hypotheken financieren. Dit is althans het plan van de voormalige thesauri...

Institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars gaan mogelijk hypotheken financieren. Dit is althans het plan van de voormalige thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen. Vereniging Eigen Huis is enthousiast over het voorstel.

De Nederlandse pensioenfondsen beheren ruim 900 miljard euro. Dit wordt overwegend in het buitenland belegd. Als pensioenfondsen met dit geld mede hypotheken financieren, heeft dat volgens Van Dijkhuizen grote voordelen. Als consumenten zo gemakkelijker en goedkoper een hypotheek kunnen afsluiten, kan de woningmarkt mogelijk weer op gang worden gebracht.  

Nu is het voor veel potentiële kopers nog vaak lastig een hypotheek te krijgen. Dit komt door de strengere leennormen van de banken, maar ook omdat de hypotheekschuld van 645 miljard euro de uitstaande spaartegoeden van 375 miljard euro fors overschrijdt. Hierdoor ontstaat een financieringsgat van 270 miljard euro. Banken moeten dit tekort op de internationale kapitaalmarkt financieren en berekenen de premie hiervoor door aan de consument.

Lagere hypotheekrente

Vereniging Eigen Huis is enthousiast over een actieve rol van de pensioenfondsen op de woningmarkt. Zo krijgen banken meer ruimte voor hypotheekverstrekking en ontstaat meer concurrentie op de hypotheekmarkt waardoor de hypotheekrente kan dalen. Uit de Eigen Huis Rentebarometer blijkt dat banken mede door het concurrentiegebrek ruim 1 procentpunt extra rentewinst boeken.

Hoewel Vereniging Eigen Huis erg te spreken is over het plan, is het nog afwachten hoe Dijkhuizens voorstel verder wordt uitgewerkt. Ook is nog niet bekend welke effecten kopers en huiseigenaren ervan gaan merken.

Lees meer over het Plan Dijkhuizen 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers