Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Bijna 500 reacties op Meldpunt Regelzucht

Geplaatst op 13 mrt 2013 , bijgewerkt 13 mrt 2013, 11:52

Mensen hekelen de moeite die het kost om bij de gemeente toestemming te krijgen voor een verbouwing. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis naar aanle...

Mensen hekelen de moeite die het kost om bij de gemeente toestemming te krijgen voor een verbouwing. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van de reacties op haar Meldpunt Regelzucht.

Vorig jaar april werd dit meldpunt opengesteld. Leden konden hierop hun ervaringen weergeven met overheidsregels die hen stoorden. Ruim 450 meldingen kwamen binnen.

Kritiek op welstand

Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, vertelt dat een groot aantal opmerkingen betrekking had op de welstand. 'Veel mensen bekritiseren het nut en noodzaak van de welstandeisen. Ook worden de ondoorzichtigheid, willekeur en ongelijkheid ervan als problemen ervaren.' Opvallend gegeven is dat veel melders niet zozeer de regels vervelend vinden, maar eerder de opstelling van ambtenaren en politici bij de toepassing ervan. Wayenberg: 'Ambtenaren lijken stellig in afwijzingen, althans dat blijkt uit de meldingen. Meedenken is er vaak niet bij, tegendenken daarentegen des te meer.'

Vervolg

Het Meldpunt Regelzucht is inmiddels gesloten. De reacties op het meldpunt worden samengevoegd en overgedragen aan het adviescollege toetsing regeldruk Actal. Wayenberg: 'De overheid werkt nu aan een Omgevingswet. Hierin worden de regels voor ruimtelijke projecten vereenvoudigd en gebundeld. Actal adviseert de overheid daarbij en neemt onze opmerkingen hierin mee. We hopen dat onze reacties ertoe bijdragen dat de Omgevingswet klantvriendelijker wordt.'

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.