Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geschillencommissie voor VvE's

Geplaatst op 13 mrt 2013 , bijgewerkt 13 mrt 2013, 14:19

Een nieuwe geschillencommissie is een feit. Vanaf 1 april 2013 kunnen Verenigingen van Eigenaren geschillen met de beheerder voorleggen aan de Geschi...

Een nieuwe geschillencommissie is een feit. Vanaf 1 april 2013 kunnen Verenigingen van Eigenaren geschillen met de beheerder voorleggen aan de Geschillencommissie VvE Management. Tot die tijd kunnen Verenigingen van Eigenaren zich alleen wenden tot de rechter.

Vastgoedmanagement Nederland (VGM), een belangenorganisatie voor vastgoedprofessionals waarbij tientallen Nederlandse Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zijn aangesloten, is de initiatiefnemer van de Geschillencommissie VvE Management.

Een VvE, met een beheerder die is aangesloten bij VGM en de Geschillencommissie, kan een geschil voorleggen aan de Geschillencommissie. De VvE betaalt hiervoor eenmalig 500 euro. Als de VvE in het gelijk wordt gesteld, krijgt de VvE het geld terug van de beheerder. Om een goede samenwerking tussen VvE-beheerders en het VvE-bestuur te bevorderen heeft VGM ook een beheerovereenkomst en een gedragscode opgesteld. Beheerders die zijn aangesloten bij deze vastgoedorganisatie ondertekenen deze code jaarlijks. De geschillencommissie bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en twee arbiters waarvan er één wordt benoemd op voordracht van Vereniging Eigen Huis en VvE Belang en één door VGM.

Afspraken vastleggen

Vereniging Eigen Huis vindt het goed dat VvE’s vanaf 1 april een geschil voor kunnen leggen aan een onafhankelijke commissie. Arianne Timmerman, jurist bij de vereniging, benadrukt dat het nog steeds verstandig is om in de overeenkomst goede afspraken met de beheerder te maken. ‘Leg vast of de beheerder wel of niet gemachtigd is om zelfstandig betalingen te doen. En zo ja, tot welk bedrag hij dat mag. Een alternatief zou kunnen zijn dat een voorzitter van de vergadering van eigenaren ook een handtekening moet zetten.’

Bespreek ook de volgende onderwerpen met de beheerder en leg de afspraken hierover vast:

  • Moet de beheerder de vergadering bijwonen? 
  • Stelt de beheerder een exploitatierekening op?
  • Maakt de beheerder een balans en begroting voor de VvE?
  • Verzorgt de beheerder het onderhoud van het complex? 
  • Hoeveel offertes moet een beheerder opvragen voordat hij een klus uitbesteedt?

Wilt u problemen met een beheerder voorkomen? Lees dan de 7 tips om een goede beheerder te vinden ›.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.