Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Amsterdam verlaagt grondprijzen

Geplaatst op 22 mrt 2013 , bijgewerkt 22 mrt 2013, 09:53

Amsterdam verlaagt de gemiddelde kosten voor bouwgrond met 10% tot 15%. De gemeente hoopt hiermee de stilgevallen markt voor nieuwbouwwoningen in de ...

Amsterdam verlaagt de gemiddelde kosten voor bouwgrond met 10% tot 15%. De gemeente hoopt hiermee de stilgevallen markt voor nieuwbouwwoningen in de hoofdstad weer op gang te brengen.

Kopers zullen de prijsdaling van grond niet meteen merken. De kale grondprijs maakt in de regel zo'n 10% van de totale kosten voor een nieuwbouwwoning uit. Wel ligt de grondprijs in Amsterdam boven het landelijk gemiddelde.

De opbrengst van bouwgrond is al jarenlang een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten. In Amsterdam lopen de grondprijzen per stadsdeel sterk uiteen. Zo variëren de prijzen in het centrum van € 900 tot € 2.400 per vierkante meter. In Amsterdam-Zuidoost liggen de prijzen tussen € 177 en € 250.

De hoofdstad weet nog niet in hoeverre de inkomsten uit grondverkoop zullen dalen na de prijsverlaging. Dit hangt af van de vraag. In 2012 gaf Amsterdam zo'n 273.000 vierkante meter grond uit. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers