Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bank moet meer doen om betalingsproblemen te voorkomen

Geplaatst op 26 mrt 2013 , bijgewerkt 26 mrt 2013, 13:39

Geldverstrekkers moeten extra maatregelen nemen om betalingsproblemen bij huiseigenaren te voorkomen, stelt de financiële waakhond de Autoriteit Fin...

Geldverstrekkers moeten extra maatregelen nemen om betalingsproblemen bij huiseigenaren te voorkomen, stelt de financiële waakhond de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De AFM deed onderzoek onder 14 geldverstrekkers naar de manier waarop ze omgaan met betalingsachterstanden op de hypotheek. Daaruit blijkt dat aanbieders werken aan een betere aanpak van betalingsachterstanden bij hypotheken en dat ze meer aandacht willen besteden aan het belang van de klant.

Preventie

Toch zou er volgens de AFM meer moeten gebeuren, omdat het aantal huishoudens met betalingsproblemen sterk is toegenomen.
De AFM vraagt aandacht voor het vroegtijdig signaleren van probleemhypotheken en raadt aanbieders aan hierover zo snel mogelijk met betrokken klanten in contact te treden.

Als preventieve maatregel zouden geldverstrekkers bijvoorbeeld actuele gegevens bij hun klanten moeten opvragen, zoals de recente WOZ-waarde van een woning en het actuele inkomen. Bij een verhoogd risico zou vervolgens een gesprek moeten plaatsvinden om de hypotheekconstructie opnieuw te beoordelen.

Online seminar

Heeft u een betalingsachterstand op uw hypotheek? Ga over tot actie! We hebben dinsdagavond 26 maart het online seminar 'Financiële problemen, pak  ze aan!'  gegeven. Hierin gaven wij allerlei handvatten en praktische tips.

Kijk hier het online seminar 'Financiële problemen, pak ze aan!' terug
Lees meer over de AFM-leidraad Betalingsachterstanden bij hypotheken

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers