Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

WOZ-waarde openbaar in 2014

Geplaatst op 27 mrt 2013 , bijgewerkt 27 mrt 2013, 15:59

De WOZ-waarde van woningen is vanaf volgend jaar voor iedereen openbaar. Zo kunnen woningbezitters de WOZ-waarde van hun huis vergelijken met zelfge...

De WOZ-waarde van woningen is vanaf volgend jaar voor iedereen openbaar. Zo kunnen woningbezitters de WOZ-waarde van hun huis vergelijken met zelfgekozen referentiepanden. De Eerste Kamer nam daartoe vandaag een wetsvoorstel aan.
 
Via een website kunnen geĂ¯nteresseerden de WOZ-waarde van een woning opvragen. Kijk voor een voorbeeld op de website van de Rijksoverheid. Per keer kan eenmaal een WOZ-waarde worden geraadpleegd.
 
Vereniging Eigen Huis is blij met de maatregel waarvoor zij zelf al heeft gepleit. Het geeft woningbezitters meer inzicht in de WOZ-waarde van hun woning. Daarnaast worden gemeenten gestimuleerd de WOZ-waarden nauwkeuriger te bepalen.

Fierensdrempel

Ook wordt de Fierensdrempel uit de wet gehaald. Deze regeling  hield in dat de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde juist is, ook al is de werkelijke woningwaarde binnen een bepaalde marge lager.

De Fierensdrempel was al in 2010 feitelijk buiten werking gesteld na een arrest van de Hoge Raad. De maatregel was volgens de hoogste rechtsinstantie in strijd met het Europese recht.

Update 26 augustus 2014

De WOZ-waarde van woningen wordt waarschijnlijk niet meer in 2014 openbaar. De startdatum is mogelijk 1 januari 2015, maar dat is nog niet zeker. Intussen is het al wel mogelijk om bij het Kadaster op te vragen wat de recente verkoopprijzen zijn van woningen in een bepaald postcodegebied.

Update 24 maart 2015

De WOZ-waarde van woningen is nog steeds niet openbaar. Of dit in 2015 nog gaat gebeuren, is nog niet zeker.

Vraag verkoopprijzen op bij het Kadaster  

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers