Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Verkoop huizen naar dieptepunt

Geplaatst op 02 apr 2013 , bijgewerkt 02 apr 2013, 11:47

De Nederlandse woningmarkt heeft de afgelopen 3 maanden een nieuw dieptepunt bereikt, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VBO Makelaars en Mak...

De Nederlandse woningmarkt heeft de afgelopen 3 maanden een nieuw dieptepunt bereikt, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VBO Makelaars en Makelaarsland, de grootste makelaar van Nederland.

Volgens Makelaarsland was het aantal verkopen tot nu 30 procent lager dan tijdens het vorige dieptepunt, het derde kwartaal van vorig jaar. Het aantal verkopen lag toen op 25.000, en komt dit kwartaal uit op ruim 17.250, stelt Makelaarsland. Brancheclub VBO Makelaars spreekt van een `drama' en denkt dat de afname zelfs nog hoger ligt, op 40 procent.

De belangrijkste oorzaken zijn volgens de makelaars de nieuwe maatregelen van het kabinet, die sinds dit jaar het kopen van een huis duurder hebben gemaakt. Maar ook de angst bij kopers over prijsdalingen. "Klanten zijn bang dat als ze een huis kopen, het volgend jaar weer 10- of 15.000 euro minder waard is,'' zegt directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland. Volgens VBO Makelaars moet het kabinet zijn woningmarktaanpak omgooien. "Dat starters sinds dit jaar verplicht hun hele hypotheek moeten aflossen, is echt de misser van de eeuw,'' vindt directeur Hans van der Ploeg. De maandlasten voor starters zijn daardoor fors gestegen.

Bron: AD/Algemeen Dagblad

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers