Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Schaliegas in opmars

Geplaatst op 02 apr 2013 , bijgewerkt 02 apr 2013, 12:45

Hoewel Nederland eerst nog een onderzoek afwacht voordat wordt begonnen met het winnen van schaliegas, zien andere Europese landen dit gas wel zitten...

Hoewel Nederland eerst nog een onderzoek afwacht voordat wordt begonnen met het winnen van schaliegas, zien andere Europese landen dit gas wel zitten.

In Polen zijn de proefboringen volop gaande. Spanje gaat boren naar schaliegas en hoopt ermee een deel van de economische crisis op te lossen. Engeland stopte even met proefboringen na aardschokken. Maar toch is het land voornemens om de boringen te hervatten.
Andere landen zijn minder enthousiast. Zo doet Frankrijk geen boringen meer omdat het te gevaarlijk zou zijn. En Oostenrijk vindt de winning door de strenge milieuwetgeving niet rendabel.

Onderzoek

Voorstanders in Nederland willen vaart maken met schaliegas. De kans is groot dat de aardgasbaten de komende jaren minder worden omdat de Groningse gasbel al voor tweederde leeg is en de aardgasprijs daalt. Nederland wacht echter op de uitkomsten van een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dat moet de voor- en nadelen van proefboringen op een rij zetten.

Fracken

Schaliegas is gas dat zich bevindt in de poriën van harde bodemlagen. Dit gas is daardoor moeilijker te winnen dan gas in een gasbel. Om het gas te winnen, is het vaak nodig om de bodemlaag te ‘fracken’. Fracken is het onder grote druk injecteren van een mengsel van water, chemicaliën en zand, vanuit horizontale boorgangen in de bodemlaag. In de Verenigde Staten gebeurt dit al veel. Sinds bedrijven daar de techniek perfectioneerden om gas uit schalielagen te halen, neemt de schaliegaswinning er jaarlijks toe.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers