Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geen subsidie, wel betalen

Geplaatst op 05 apr 2013 , bijgewerkt 05 apr 2013, 13:55

Huishoudens betalen via hun energierekening mee aan een energiesubsidie waarvan alleen bedrijven en grootschalige projecten kunnen profiteren. Bij e...

Huishoudens betalen via hun energierekening mee aan een energiesubsidie waarvan alleen bedrijven en grootschalige projecten kunnen profiteren. Bij een gemiddeld verbruik gaat het op jaarbasis om een toeslag op de energierekening van 9 euro.

De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) stimuleert de productie van duurzame energie die relatief goedkoop is op te wekken. Bedrijven die energie produceren en daarbij nauwelijks het milieu belasten, kunnen de subsidie aanvragen.

Tientjes extra

Hoewel huishoudens geen gebruik kunnen maken van de SDE+-subsidie, vullen zij wel de subsidiepot. In 2013 betaalt de consument bij een gemiddeld verbruik 9 euro extra, in 2014 19 euro en in 2020 kan dit mogelijk oplopen tot een bedrag van 284 euro.

In het regeerakkoord staat dat uiterlijk in 2020 16 procent van alle energie op een schone manier moet worden opgewekt. Nederland haalt nu 4 procent en om de 16 procent te halen is de SDE+-regeling volgens het kabinet essentieel.

Tegenprestatie

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het absurd dat consumenten opdraaien voor de SDE+-regeling. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging: ‘Consumenten voeden deze subsidiepot voor bedrijven en instellingen, maar voor de consument zelf zijn er nauwelijks nog aantrekkelijke regelingen.’ VEH vindt daarom dat huishoudens als tegenprestatie ook tegemoet moeten worden gekomen. Umlauf: ‘Denk aan een uitgebreide salderingsregeling voor consumenten. Huishoudens die voor eigen gebruik aan huis, in de wijk of in een coöperatie energie opwekken, zouden geen energiebelasting hoeven te betalen over de opgewekte stroom.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers