Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Flinke knauw woningverkoop

Geplaatst op 11 apr 2013 , bijgewerkt 11 apr 2013, 09:19

In het eerste kwartaal van dit jaar nam de woningverkoop met ruim 30% af in vergelijking met de laatste drie maanden van 2012. Dit blijkt uit cijfers...

In het eerste kwartaal van dit jaar nam de woningverkoop met ruim 30% af in vergelijking met de laatste drie maanden van 2012. Dit blijkt uit cijfers van de NVM. Volgens de makelaarsorganisatie is hiermee het dieptepunt van de huizencrisis in zicht.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn zo'n 23.750 woningen verkocht tegen een gemiddelde verkoopprijs van € 206.000. Dat is 5,5% lager dan een jaar geleden.

De NVM denkt dat hiermee het dieptepunt van de crisis op de woningmarkt mogelijk is bereikt. Zo is de gemiddelde verkoopprijs minder hard gezakt dan een jaar terug. Ook zijn De Nederlandsche Bank, het Internationaal Monetair Fonds en het Centraal Planbureau voorzichtig positief gestemd over de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt.

Daarnaast zijn de slechte resultaten uit het eerste kwartaal geen verrassing voor de NVM. De laatste drie maanden van 2012 stonden in het teken van een kleine verkoopspurt om de nieuwe regelgeving rond de hypotheekverstrekking voor te zijn.

Woningmarkt stabiliseert

Woningen zijn een stuk betaalbaarder geworden. De woonlasten van een gemiddelde tussenwoning zijn zo'n 18% lager dan in 2009, stelt de NVM. Het aanbod, de vraagprijs en de verkooptijd van koopwoningen stabiliseert. Door de steeds reëlere prijzen groeit de vraag en het aanbod weer langzaam naar elkaar toe, zo concludeert de makelaarsorganisatie.

Voor het eerst in lange tijd nam het aanbod van te koop staande woningen niet toe. Momenteel staan zo'n 227.000 koophuizen op de markt tegen een gemiddelde verkooptijd van 170 dagen. Rijtjeshuizen liggen nu het beste in de markt met een doorsnee verkooptijd van 131 dagen. Andere woningtypen als appartementen (155 dagen) en vrijstaande woningen (258 dagen) wachten langer op een koper.   

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers