Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Meer schulden, minder schuldsanering

Geplaatst op 15 apr 2013 , bijgewerkt 15 apr 2013, 15:13

Het aantal nieuwe particulieren met een schuldsanering daalde in 2012 met 8 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 15 apri...

Het aantal nieuwe particulieren met een schuldsanering daalde in 2012 met 8 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 15 april bekend. Toch neemt het aantal mensen met een betalingsachterstand juist toe.

De daling van het aantal mensen dat in een schuldsaneringstraject komt is opvallend, want het totaal aantal consumenten met een betalingsachterstand nam vorig jaar toe. Ook zijn er meer huiseigenaren met een betalingsachterstand op de hypotheek: sinds 1 januari dit jaar zijn er bijna vijfduizend huiseigenaren met minimaal vier maanden betalingsachterstand bijgekomen, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Niet juichen

Volgens Peter Hein van Mulligen, voorlichter van het CBS, is er geen reden te juichen vanwege het dalende aantal mensen in de schuldsanering.  ‘Ik vermoed dat dit vooral komt doordat de rechter je niet meer zo snel toelaat tot sanering. Mensen met een betalingsachterstand komen eerst nog in een zogenoemd minnelijk traject, waarbij er wordt bemiddeld om met schuldeisers tot een betalingsregeling te komen. Daarin spelen gemeentes een steeds actievere rol.’

Provincies

In 2012 heeft de rechter in totaal 11.349 particulieren toegelaten tot schuldsanering. Er zijn grote verschillen tussen de provincies. Flevoland en Groningen noteerden de afgelopen vijf jaar de meeste nieuwe schuldsaneringen,  Gelderland en Utrecht de minste.
Gemiddeld duurt een schuldverleningstraject drie jaar en drie maanden. In 2012 zijn bijna tienduizend schuldsaneringstrajecten beëindigd. Hiervan eindigde 73 procent met een schone lei. Dat wil zeggen dat de rechter uiteindelijk het resterende deel van de schuld kwijtscheldt.

Actieplan betalingsproblemen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.