Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Omwonenden hoogspanningskabels worden uitgekocht

Geplaatst op 17 apr 2013 , bijgewerkt 17 apr 2013, 12:46

Bestaande hoogspanningskabels worden de komende jaren zoveel mogelijk onder de grond gebracht. Waar de hoogspanningskabels niet kunnen worden ingegra...

Bestaande hoogspanningskabels worden de komende jaren zoveel mogelijk onder de grond gebracht. Waar de hoogspanningskabels niet kunnen worden ingegraven, krijgen omwonenden een aanbod tot uitkoop van hun woning.

Dit schrijft minister Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoewel wetenschappers het er niet over eens zijn of het wonen onder hoogspanningskabels schadelijk is voor de gezondheid, neemt Kamp nu het zekere voor het onzekere. ‘Bewoners die onder hoogspanningslijnen wonen, krijgen nu duidelijkheid,’ schrijft Kamp.

Onder de grond

Binnen 15 jaar worden bestaande hoogspanningslijnen met een voltage van 110 en 150 kilovolt onder de grond gebracht. Hiermee is een bedrag van 440 miljoen euro gemoeid. De betrokken gemeenten betalen een kwart, de overige 330 miljoen euro wordt via de energierekening doorberekend aan de consument.

Uitkoop

Kabels met een voltage van 220 en 380 kilovolt kunnen niet worden ingegraven. Mensen die direct onder dit soort hoogspanningskabels wonen, kunnen een aanbod voor uitkoop krijgen van hun gemeente. Er zijn 400 woningen die voor uitkoop in aanmerking komen. Het Rijk trekt 140 miljoen euro uit voor de uitkoop. Gezien de huidige economische situatie worden de maatregelen vanaf 2017 uitgevoerd.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers