Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

‘Hoge winst op hypotheekrente om buffers banken te verhogen’

Geplaatst op 18 apr 2013 , bijgewerkt 18 apr 2013, 14:42

Banken verhogen hun winstmarges op nieuwe hypotheken om zo hun balansen te versterken. Hierdoor en door de afgenomen concurrentie zijn de marges op h...

Banken verhogen hun winstmarges op nieuwe hypotheken om zo hun balansen te versterken. Hierdoor en door de afgenomen concurrentie zijn de marges op hypotheekrentes in Nederland sinds de crisis hoger dan daarvoor, blijkt uit een studie van de Autoriteit Consument & Markt.

Overheden en kredietbeoordelaars eisen van banken dat ze hun balansen versterken om crisisbestendiger te zijn en dat kost consumenten geld, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de nieuwe toezichthouder die sinds 1 april de krachten heeft gebundeld van de Consumentenautoriteit, NMa en OPTA. Aanleiding voor de studie was het vertrek van spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt waardoor consumenten minder keuzes hebben. De winstmarges van de banken op verstrekte hypotheken zijn na de kredietcrisis in 2008 flink gestegen. Voor een huiseigenaar die na de crisis een hypotheek afsluit van bijvoorbeeld 200.000 euro zijn volgens de ACM de bruto hypotheeklasten met 40 tot 123 euro per maand hoger.

Concurrentie

De ACM heeft vooralsnog geen aanwijzingen voor kartelvorming gevonden op de hypotheekmarkt. Uit de studie blijkt wel dat er nauwelijks sprake is geweest van toetreding in de afgelopen jaren en er worden op korte termijn geen nieuwe toetreders verwacht. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt: ‘ De huidige situatie op de hypotheekmarkt is mede ontstaan doordat er nauwelijks nieuwe partijen toetreden, maar we weten onvoldoende waarom er geen nieuwe toetreders zijn en of je er iets aan kan doen. Dat gaan we onderzoeken, want nieuwe toetreding kan de problemen op de hypotheekmarkt helpen oplossen en concurrentie in de bancaire sector in zijn geheel verbeteren.’

Ingrijpen


Voor Vereniging Eigen Huis staat vast dat de marges op hypotheekrentes veel te hoog zijn. Directeur Rob Mulder: ‘Wat ontbreekt is een remedie.’  Het aankondigen van een vervolgonderzoek is volgens de vereniging niet genoeg, omdat zo’n miljoen huiseigenaren al die tijd tientjes tot honderden euro’s per maand te veel betalen. Mulder: ‘De overheid moet nu ingrijpen door een maximum te stellen aan de winstmarges.’

Bekijk hoeveel extra winst banken momenteel berekenen in de Eigen Huis Rentebarometer.

Lees meer over de studie van de Autoriteit Consument & Markt.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.