Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Brief aan premier over hoge winstmarges hypotheken

Geplaatst op 24 apr 2013 , bijgewerkt 24 apr 2013, 09:14

Vereniging Eigen Huis heeft premier Rutte vandaag een brief gestuurd over de steeds hoger wordende winstmarges die banken maken op hypotheken. D...

Vereniging Eigen Huis heeft premier Rutte vandaag een brief gestuurd over de steeds hoger wordende winstmarges die banken maken op hypotheken. Diverse ministeries houden zich met dit onderwerp bezig, maar tot dusver blijven maatregelen uit. De vereniging roept de premier nu op om regie te nemen en te zorgen voor effectieve ingrepen.

Directe aanleiding voor de brief is het 18 april verschenen rapport ‘Concurrentie op de hypotheekmarkt’ van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarin bevestigt de ACM dat de banken forse winsten maken op hypotheken. Uit het rapport blijkt zelfs dat de winstmarges 'historisch hoog' zijn. Volgens de ACM zijn de winstmarges van banken op verstrekte hypotheken na de start van de kredietcrisis (in 2008) gestegen met gemiddeld 0,24 tot 0,74 procentpunt.

Nadelen

De structurele overwinsten hebben diverse nadelen. Veel huizenbezitters betalen bruto nu al jarenlang honderden euro’s te veel aan hypotheekrente. Dit kost de schatkist het nodige geld, via de hypotheekrenteaftrek. Bovendien belemmert een hoge hypotheekrente het herstel van de woningmarkt en daarmee van de economie. 

Onduidelijkheid

Het ACM-rapport beantwoordt niet alle vragen over overwinsten. Zo is nog steeds niet duidelijk hoe hoog de winstmarges van banken op hypotheken nu precies zijn. Vereniging Eigen Huis denkt dat de werkelijke marge hoger is dan in het rapport van de ACM wordt weergegeven. Een belangrijke reden hiervoor is de suggestie in het rapport dat hypotheekverstrekking in de periode 2004 tot en met begin 2010 verliesgevend is geweest voor banken. Dit lijkt ons onwaarschijnlijk.

Zie ook:

Brief van Vereniging Eigen Huis aan premier Rutte (PDF)
'Huiseigenaren betalen bankproblemen' (persbericht 18-04-2013)
'Stop overwinst hypotheekrente' (nieuwsbericht 11-02-2013)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.