Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningbezitter lost meer af

Geplaatst op 24 apr 2013 , bijgewerkt 24 apr 2013, 11:12

Woningbezitters losten de eerste maanden van dit jaar 40 tot 50 procent extra af op hun hypotheek. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS. Vereniging...

Woningbezitters losten de eerste maanden van dit jaar 40 tot 50 procent extra af op hun hypotheek. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS. Vereniging Eigen Huis raadt huizenbezitters aan doordacht te werk te gaan bij het aflossen.

De belangrijkste aflosreden is volgens de NOS het toegenomen schuldbewustzijn. Ook staan steeds meer huizen 'onder water', waardoor de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Veel woningbezitters lossen versneld af om een eventuele restschuld te voorkomen.

Bij de ABN Amro, de Rabobank en de ING nam het aantal extra aflossingen sterk toe, maar de banken noemen geen cijfers. Bij SNS Reaal gaat het om enkele tientallen miljoenen euro.

Buffer

Vereniging Eigen Huis raadt woningbezitters aan doordacht te werk te gaan als ze willen aflossen door eerst zelf voldoende buffers op te bouwen. Geld dat in het huis is gestoken, kan daarna niet meer worden aangesproken voor andere doeleinden.

Als huiseigenaren naast de hypotheekschuld nog andere leningen hebben uitstaan, is het meestal verstandiger eerst deze schulden af te lossen. Vrijwel altijd geldt voor deze schulden een hogere rente dan voor de hypotheek.

Vervroegd aflossen kan een verstandig idee zijn als de actuele woningwaarde lager is dan de uitstaande hypotheekschuld. Eventuele restschuld wordt hierdoor beperkt en ook de maandlasten nemen dan af.

Lees meer over extra aflossen (PDF)
Beluister de reactie van Vereniging Eigen Huis voor Radio 1 over aflossen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers