Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Woningbezitter lost meer af

Geplaatst op 24 apr 2013 , bijgewerkt 24 apr 2013, 11:12

Woningbezitters losten de eerste maanden van dit jaar 40 tot 50 procent extra af op hun hypotheek. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS. Vereniging...

Woningbezitters losten de eerste maanden van dit jaar 40 tot 50 procent extra af op hun hypotheek. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS. Vereniging Eigen Huis raadt huizenbezitters aan doordacht te werk te gaan bij het aflossen.

De belangrijkste aflosreden is volgens de NOS het toegenomen schuldbewustzijn. Ook staan steeds meer huizen 'onder water', waardoor de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Veel woningbezitters lossen versneld af om een eventuele restschuld te voorkomen.

Bij de ABN Amro, de Rabobank en de ING nam het aantal extra aflossingen sterk toe, maar de banken noemen geen cijfers. Bij SNS Reaal gaat het om enkele tientallen miljoenen euro.

Buffer

Vereniging Eigen Huis raadt woningbezitters aan doordacht te werk te gaan als ze willen aflossen door eerst zelf voldoende buffers op te bouwen. Geld dat in het huis is gestoken, kan daarna niet meer worden aangesproken voor andere doeleinden.

Als huiseigenaren naast de hypotheekschuld nog andere leningen hebben uitstaan, is het meestal verstandiger eerst deze schulden af te lossen. Vrijwel altijd geldt voor deze schulden een hogere rente dan voor de hypotheek.

Vervroegd aflossen kan een verstandig idee zijn als de actuele woningwaarde lager is dan de uitstaande hypotheekschuld. Eventuele restschuld wordt hierdoor beperkt en ook de maandlasten nemen dan af.

Lees meer over extra aflossen (PDF)
Beluister de reactie van Vereniging Eigen Huis voor Radio 1 over aflossen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.