Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningen te krap

Geplaatst op 29 apr 2013 , bijgewerkt 29 apr 2013, 09:21

Veel nieuwbouwwoningen zijn te krap. Dat stelt adviesorganisatie VACpunt Wonen op basis van hun advieswerk in 2012.   De afmetingen van woning...

Veel nieuwbouwwoningen zijn te krap. Dat stelt adviesorganisatie VACpunt Wonen op basis van hun advieswerk in 2012.

 

De afmetingen van woningen staan op nummer 1 in de Knelpunten-top 5 van de adviesorganisatie. Nieuwbouwwoningen zijn smal en de entree biedt weinig ruimte voor kinderwagen, rollator of kapstok. Ook de gang, de berging en de slaapkamers zijn wat aan de krappe kant. 

Enquête

Koepelorganisatie VACpunt Wonen houdt jaarlijks een enquête onder het landelijke netwerk van Adviescommissies Wonen. Het knelpunt ‘berging en bergruimte in de woning’ was jarenlang de koploper in de top 5, maar staat dit jaar op de derde plek. Hoewel ‘berging en bergruimte’ niet meer op 1 staat, zijn er nog genoeg mogelijkheden voor verbetering. Zo zou elk huis bijvoorbeeld een binnenberging moeten hebben, zodat spullen als verf droog en vorstvrij opgeborgen kunnen worden. Een negatieve ontwikkeling is dat binnenbergingen soms helemaal worden opgeofferd voor installaties, bijvoorbeeld voor ventilatie of warm water.

Adviescommissies Wonen

De Adviescommissies Wonen zetten zich in voor de praktische bruikbaarheid van de woning en de wijk. Het gaat daarbij vooral om zaken als een logische en praktische indeling van een huis, voldoende ruimte, goed schoon te maken en te openen ramen en praktische installaties. De Adviescommissies Wonen zijn in 228 gemeenten in Nederland actief.

Top 5

De Knelpunten-top 5 over 2012 ziet er als volgt uit:
1. Afmetingen
2. Toegankelijkheid/doorgankelijkheid deuren
3. Berging en bergruimte
4. Indeling
5. Installaties, vooral ventilatie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers