Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Blok onderzoekt restschuldfinanciering'

Geplaatst op 06 mei 2013 , bijgewerkt 06 mei 2013, 12:16

Minister Blok van Wonen onderzoekt of woningbezitters met een restschuld kunnen verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit m...

Minister Blok van Wonen onderzoekt of woningbezitters met een restschuld kunnen verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit meldt het Financieele Dagblad dat zich beroept op bronnen uit de sector.

Huishoudens met een restschuld kunnen moeilijk verhuizen, omdat de banken de schuld niet willen meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Restschulden vormen daarom een grote bedreiging voor de woningmarkt en de mobiliteit op de arbeidsmarkt. Mocht het meefinancieren van restschulden in een nieuwe NHG-hypotheek mogelijk worden, dan is dat een belangrijke stap op weg naar herstel.

Vereniging Eigen Huis pleit voor de uitbreiding van de NHG-regels om eventuele restschuld mee te kunnen financieren in een nieuwe NHG-hypotheek. Het risico voor de NHG wordt hiermee niet groter - de garantie voor de hypotheekschuld bestond immers al en gaat na een verhuizing alleen over op een andere woning. Voorwaarde is wel dat de totale hypotheeksom verantwoord is ten opzichte van het inkomen.

Gedragscode

Daarnaast wijst Vereniging Eigen Huis erop dat banken te weinig gebruik maken van de mogelijkheden die de Gedragscode Hypotheken biedt.  Met deze code kunnen banken klanten met een restschuld meer lenen dan gebruikelijk.

Begin april sprak Vereniging Eigen Huis met minister Blok over de restschuldproblematiek. De vereniging bood Blok aan enige praktijkvoorbeelden te verzamelen van mensen die niet kunnen verhuizen omdat banken hun restschuld niet financieren, terwijl dat volgens de Gedragscode wel kan. De minister meldde dit vervolgens aan de Tweede Kamer in een overleg over de problemen op de woningmarkt.

'Concrete toezeggingen over uitbreiding van de NHG-regels heeft Blok niet gedaan', zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. 'Maar dat hij geïnteresseerd is in nadere praktijkgegevens toont aan dat hij de problematiek in elk geval zeer serieus neemt.'  

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers