Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Advieskosten na rentevaste periode

Geplaatst op 13 mei 2013 , bijgewerkt 13 mei 2013, 14:52

Een adviseur mag in principe geen extra kosten berekenen voor een nieuw rentevoorstel, als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt en hij - zo...

Een adviseur mag in principe geen extra kosten berekenen voor een nieuw rentevoorstel, als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt en hij - zoals tot 2013 gebruikelijk was  - al provisie heeft ontvangen voor bemiddeling van de hypotheek. Dat schreef de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onlangs nog, in haar nieuwsbrief van april.

Sinds 1 januari 2013 moeten financieel adviseurs hun kosten voor het adviseren en bemiddelen van een hypotheek rechtstreeks bij de klant factureren. Advieskosten voor verlenging van het rentetarief behoren niet tot de diensten waarvoor adviseurs standaard een vergoeding mogen vragen.

Belangrijke wijziging nodig?

De nieuwe situatie kent wel een grijs gebied. Als er namelijk een duidelijke aanleiding is om belangrijke wijzigingen in de hypotheek aan te brengen, mag de adviseur wél advieskosten berekenen, stelt de AFM. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de gekoppelde overlijdensrisicoverzekering kan worden beëindigd of aangepast. Ook als er extra aflossingen nodig zijn of het opgebouwde vermogen te laag is, kan het redelijk zijn dat de adviseur hiervoor extra adviestijd uittrekt en de bijbehorende kosten in rekening brengt.

Heeft uw adviseur in het verleden provisie ontvangen voor de bemiddeling van uw hypotheek? Dan verwacht de AFM dat hij daar in redelijkheid rekening mee houdt bij de berekening van eventuele nieuwe advieskosten.

Lees ook: 
nieuwsbrief AFM april 2013
meer informatie Einde rentevasteperiode 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.