Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Advieskosten na rentevaste periode

Geplaatst op 13 mei 2013 , bijgewerkt 13 mei 2013, 14:52

Een adviseur mag in principe geen extra kosten berekenen voor een nieuw rentevoorstel, als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt en hij - zo...

Een adviseur mag in principe geen extra kosten berekenen voor een nieuw rentevoorstel, als de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt en hij - zoals tot 2013 gebruikelijk was  - al provisie heeft ontvangen voor bemiddeling van de hypotheek. Dat schreef de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onlangs nog, in haar nieuwsbrief van april.

Sinds 1 januari 2013 moeten financieel adviseurs hun kosten voor het adviseren en bemiddelen van een hypotheek rechtstreeks bij de klant factureren. Advieskosten voor verlenging van het rentetarief behoren niet tot de diensten waarvoor adviseurs standaard een vergoeding mogen vragen.

Belangrijke wijziging nodig?

De nieuwe situatie kent wel een grijs gebied. Als er namelijk een duidelijke aanleiding is om belangrijke wijzigingen in de hypotheek aan te brengen, mag de adviseur wél advieskosten berekenen, stelt de AFM. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin de gekoppelde overlijdensrisicoverzekering kan worden beëindigd of aangepast. Ook als er extra aflossingen nodig zijn of het opgebouwde vermogen te laag is, kan het redelijk zijn dat de adviseur hiervoor extra adviestijd uittrekt en de bijbehorende kosten in rekening brengt.

Heeft uw adviseur in het verleden provisie ontvangen voor de bemiddeling van uw hypotheek? Dan verwacht de AFM dat hij daar in redelijkheid rekening mee houdt bij de berekening van eventuele nieuwe advieskosten.

Lees ook: 
nieuwsbrief AFM april 2013
meer informatie Einde rentevasteperiode 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers