Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Mannen: ‘vrouwen klussen niet veiliger’

Geplaatst op 14 mei 2013 , bijgewerkt 14 mei 2013, 08:59

Slechts 13% van de mannen vindt dat vrouwen veiliger klussen dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder haar leden. Toch...

Slechts 13% van de mannen vindt dat vrouwen veiliger klussen dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder haar leden.

Toch zijn het juist de mannen die het vaakst een ongeval hebben tijdens het klussen. Bijna 30% van hen geeft aan weleens gewond te zijn geraakt bij het klussen tegenover een kleine 15% bij de vrouwen. Nu zijn het wel meestal de mannen die de moeilijkste klussen voor hun rekening nemen. Meer dan de helft van hen leest voor gebruik dan braaf de gebruiksaanwijzing van elektrisch gereedschap, terwijl slechts een derde van de vrouwen dit doet.

Risico’s

Van alle ondervraagden denkt iets minder dan de helft  dat doe-het-zelvers grote risico’s nemen en niet goed voorbereid zijn op de klus.  Weliswaar zorgt het merendeel voor een keurig opgeruimde werkplek, maar bij gevaarlijke klussen zoals het werken met elektrisch en snijgereedschap of klussen op hoogte neemt maar 22% standaard veiligheidsmaatregelen. Denk hierbij aan het gebruik van een veiligheidsbril, -kleding of handschoenen. Bijna de helft van alle vrouwen vindt dat bouwmarkten slecht informeren over veilig klussen, tegenover een kwart van de mannen.

Spoedeisende hulp

Uit cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat klussen jaarlijks leidt tot 120.000 gewonden, waarvan er 24.000 op de Spoedeisende Hulp terecht komen. Mannen lopen drie keer zo vaak letsel op door doe-het-zelven als vrouwen (76% tegenover 24%).  Ieder jaar overlijden gemiddeld 41 mensen aan een klusongeval.

Lees meer over veilig klussen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers