Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Netbeheerders betalen klanten terug

Geplaatst op 14 mei 2013 , bijgewerkt 14 mei 2013, 09:06

Netbeheerders Enexis, Stedin en Liander komen huishoudens met een te grote energieaansluiting tegemoet. De netbeheerders zullen aansluitingen kostelo...

Netbeheerders Enexis, Stedin en Liander komen huishoudens met een te grote energieaansluiting tegemoet. De netbeheerders zullen aansluitingen kosteloos vervangen en consumenten zo nodig gaan terugbetalen.

Begin dit jaar bleek dat duizenden huishoudens een te grote energieaansluiting in huis hebben en daardoor maandelijks te veel betalen. Het capaciteitstarief is een vast bedrag per gas- en elektra aansluiting dat netbeheerders rekenen voor het transport van energie. Dit tarief is onafhankelijk van het gasverbruik en wordt vastgesteld aan de hand van de capaciteit van de gasaansluiting in de woning: hoe groter die capaciteit, hoe hoger het tarief.

Succes

Vereniging Eigen Huis en Tros Radar zetten de netbeheerders met succes onder druk. Drie van de zeven netbeheerders in Nederland hebben toegezegd dat zij:

  • Alle consumenten met een te grote gasaansluiting schriftelijk zullen attenderen;
  • De te grote gasaansluiting kosteloos zullen vervangen;
  • Het te veel gefactureerde bedrag tot 2005 gaan terugbetalen.

Inmiddels hebben enkele klanten al geld teruggestort gekregen. Anderen worden hiervan nog op de hoogte gebracht. Ook lijkt het erop dat klanten van de vier kleinere netbeheerders worden gecompenseerd. De kleinere netbeheerders kijken meer naar de persoonlijke situatie.

Meldpunt

Vereniging Eigen Huis volgt de afhandeling van netbeheerders op de voet. Heeft u een klacht over de werkwijze van uw netbeheerder? Laat dan een bericht achter op het Meldpunt grote gasaansluiting.

Meer informatie

Bekijk: Fragment Tros Radar over te grote gasaansluiting (13 mei 2013)
Lees: Te hoge energierekening door verkeerde gasaansluiting (21 januari 2013)
Bekijk: Fragment Tros Radar over te grote gasaansluiting (21 januari 2013)  

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht
Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers