Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Rechtbank verbiedt executieveiling woning

Geplaatst op 29 mei 2013 , bijgewerkt 29 mei 2013, 13:10

De rechtbank in Amsterdam heeft de openbare verkoop van de woning van een cliënt van hypotheekbank Sparck Hypotheken verboden. In deze tijd, waarin h...

De rechtbank in Amsterdam heeft de openbare verkoop van de woning van een cliënt van hypotheekbank Sparck Hypotheken verboden. In deze tijd, waarin het economisch gezien niet goed gaat met Nederland en veel huizen ‘onder water’ staan, mag van een bank meer coulance worden verwacht dan in economisch goede tijden, stelt de voorzieningenrechter.

Het vonnis is van half mei. ‘De uitspraak zou gevolgen kunnen hebben voor woningbezitters in een soortgelijke situatie’, aldus juriste Arianne Timmerman van Vereniging Eigen Huis.

De cliënt heeft sinds 2006 een hypotheek  van 163.800 euro bij Sparck. Een jaar later ontstonden voor het eerst betalingsproblemen, waarvoor partijen een regeling troffen. Deze situatie herhaalde zich twee keer. Toen in 2013 opnieuw een betalingsachterstand ontstond, eiste de hypotheekbank de gehele geldlening op en liet weten het huis middels een openbare veiling te verkopen. De cliënt loste de betalingsachterstand na de aanzegging weer op.

Schuld

Doordat de waarde van het huis inmiddels veel lager ligt dan het hypotheekbedrag, zou de cliënt door een openbare verkoop met een schuld van minimaal 50.000 euro opgezadeld worden. Een veel hoger bedrag dan de kosten (die van het opstarten van de veiling) die hij uiteindelijk nog schuldig was aan de bank. De rechtbank vond dit niet terecht.

Volgens de rechter is de bank in principe bevoegd om tot executieverkoop over te gaan, maar heeft Sparck gezien de omstandigheden misbruik gemaakt van dit recht. Een bank dient volgens de rechter tot het uiterste te gaan voordat zij het middel van een openbare veiling kiest.

Onverantwoord

Ook Vereniging Eigen Huis stelt zich op dit standpunt: een bank zou alle mogelijkheden moeten benutten om te zorgen dat een cliënt zijn huis kan behouden. Volgens Rob Mulder, directeur strategie en belangenbehartiging, is dat nog wel eens in contrast met de oplossing waarvoor banken doorgaans kiezen. ‘Het is in dit geval maatschappelijk onverantwoord om een extreem zwaar middel als een executieveiling in te zetten’, aldus Mulder. ‘De gemeente zou verantwoordelijk worden voor een gezin dat geen dak meer boven het hoofd heeft. Als een huiseigenaar bovendien aangeeft het probleem te willen en kunnen oplossen, dan moet je hem niet opzadelen met nieuwe schulden.’

Meer informatie

Verkopen met restschuld
Actieplan betalingsproblemen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers