Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH tegen versnelde hervormingen woningmarkt

Geplaatst op 29 mei 2013 , bijgewerkt 29 mei 2013, 15:10

Nederland zal naar verwachting zo'n 6 miljard euro moeten bezuinigen om aan de begrotingsregels van de Europese Unie te voldoen. Brussel raadt daarom...

Nederland zal naar verwachting zo'n 6 miljard euro moeten bezuinigen om aan de begrotingsregels van de Europese Unie te voldoen. Brussel raadt daarom onder meer aan de hervormingen op de woningmarkt versneld door te voeren. Een slecht idee, vindt Vereniging Eigen Huis.

Nederland moet in 2014 uitkomen op een begrotingstekort van 2,8 procent, zo blijkt uit aanbevelingen van de Europese Commissie. De reeds aangekondigde bezuinigingsoperatie van 4,3 miljard euro, die wegens het sociaal akkoord is uitgesteld, zal volgens Brussel "hoe dan ook niet toereikend" zijn.

Brussel adviseert daarom onder meer de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de liberalisering van de huurmarkt versneld door te voeren.

Vereniging Eigen Huis is niet gelukkig met de aanbevelingen van de Europese Commissie. "Hiermee wordt de woningmarkt opnieuw getroffen", zegt Rob Mulder, directeur Strategie en Belangenbehartiging. "Dit blokkeert niet alleen het herstel van de woningmarkt, maar ook dat van de economie, de werkgelegenheid en uiteindelijk ook de overheidsfinanciën."

Consequenties

Mulder hecht aan een kloppende Rijksbegroting, maar waarschuwt voor de neveneffecten die optreden als de hervormingen op de woningmarkt versneld worden doorgevoerd. "Het is vreemd dat de Europese Commissie alleen stuurt op het terugdringen van de overheidstekorten, maar niet kijkt naar de consequenties van haar aanbevelingen."

De Brusselse aanbevelingen komen extra ongelukkig uit nu het vertrouwen in de woningmarkt herstellende is. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Ondanks de oplopende werkloosheid zijn consumenten een stuk minder negatief over de aanschaf van een huis. De hypotheekrente daalt, terwijl woningen beter betaalbaar zijn.

"Nu we reden hebben om minder negatief te zijn over de woningmarkt, krijgt het herstel ervan een kans", zegt Mulder. "Daarom is het cruciaal dat er niet opnieuw onzekerheid komt over verregaande maatregelen. Daarmee doen we onszelf de das om en wordt de schade onnodig veel groter."

Lees ook het persbericht: Keerpunt op de woningmarkt - grootste stijging consumentenvertrouwen ooit
Bekijk ook de Eigen Huis Marktindicator

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.