Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Heffing op Chinese zonnepanelen

Geplaatst op 05 jun 2013 , bijgewerkt 05 jun 2013, 11:10

De veelbesproken importheffing op zonnepanelen komt er. De Europese Commissie stelt vanaf donderdag een heffing in van 11,8% op Chinese zonnepanelen....

De veelbesproken importheffing op zonnepanelen komt er. De Europese Commissie stelt vanaf donderdag een heffing in van 11,8% op Chinese zonnepanelen.

Na twee maanden wordt dit percentage mogelijk verhoogd naar gemiddeld 47,6%. Dit maakte eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht dinsdag bekend. De Nederlandse zonne-energiebranche en minister Ploumen van Buitenlandse Handel betreuren de importheffing.

Faillissementen

In de afgelopen maanden zijn verschillende Europese zonnepanelenfabrikanten failliet gegaan. Europese fabrikanten geven China hiervan de schuld. Doordat Chinese fabrikanten in hun land subsidie krijgen op zonnepanelen, kunnen zij zonnestroomsystemen ver onder de kostprijs verkopen op de Europese markt. Een heffing op deze panelen moet dit tegen gaan, maar is wel nadelig voor de consument. Een Chinees zonnepaneel wordt door de heffing fors duurder.

De Europese Commissie legt de bal nu neer bij China. Als Chinese fabrikanten de panelen tegen een eerlijke prijs gaan verkopen op de Europese markt, is een heffing niet langer nodig. Als China Europa niet tegemoet komt, zal de heffing vanaf augustus mogelijk stijgen naar gemiddeld 47,6%.

Zonnepanelen via Vereniging Eigen Huis 

Deelnemers aan de actie 123zonne-energie van Vereniging Eigen Huis worden niet de dupe van de maatregelen. Zij krijgen hun zonnepanelen op het dak voor de afgesproken prijs.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers