Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

VEH tegen verplichte overstromingsverzekering

Geplaatst op 07 jun 2013 , bijgewerkt 07 jun 2013, 11:41

Vereniging Eigen Huis is vanavond te zien in een item van EenVandaag over het voorstel van het Verbond van Verzekeraars over een verplichte overstrom...

Vereniging Eigen Huis is vanavond te zien in een item van EenVandaag over het voorstel van het Verbond van Verzekeraars over een verplichte overstromingsverzekering.

De vereniging wijst de verplichte overstromingsverzekering af. Deze verzekering vergroot niet de bewustwording van het overstromingsrisico en zet mensen niet aan tot het nemen van preventieve maatregelen die de schade kunnen beperken.

Dekking

Bij de verplichte verzekering is de totale schadevergoeding maximaal 5 miljard euro per overstroming. Volgens de verzekeraars is dat 250.000 euro per woning. Maar bij een overstromingsschade van 20 miljard euro - goed mogelijk in gebieden waar woningen, bedrijven, ziekenhuizen en energiecentrales dicht op elkaar zijn gebouwd - wordt slechts 25% van de dekking (62.500 euro) uitgekeerd. Bij de evacuatiescenario's van de overheid blijft per woning slechts 5% van de dekking over (12.500 euro).

Als Nederlandse verzekeraars de collectieve overstromingsrisico's werkelijk goed willen verzekeren moet volgens deskundigen 100 miljard euro worden gereserveerd. De bijdrage per huishouden zou dan 20 keer hoger zijn dan de 5 tot 10% premieverhoging op de opstal- en inboedelverzekering die verzekeraars nu noemen.

Belastingverhoging

De verplichte overstromingsverzekering ligt ter beoordeling bij de ACM. Hans André de la Porte, woordvoerder van de vereniging: "De Tweede Kamer moet zich uitspreken over de voorgestelde overstromingsverzekering. Vereniging Eigen Huis vindt het een vorm van belastingverhoging. De overheid moet burgers en bedrijven meer stimuleren om bewust te zijn van het overstromingsrisico en waar nodig maatregelen te nemen."

EenVandaag, vrijdag 7 juni, Nederland 1, 18.15 uur.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.