Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eerste aardehuizen Nederland bewoond

Geplaatst op 12 jun 2013 , bijgewerkt 12 jun 2013, 06:58

De eerste twee van 23 aardehuizen die worden gebouwd in Olst, zijn opgeleverd. Hiermee zijn de eerste aardehuizen van Nederland bewoond. Burgemeest...

De eerste twee van 23 aardehuizen die worden gebouwd in Olst, zijn opgeleverd. Hiermee zijn de eerste aardehuizen van Nederland bewoond.

Burgemeester Strien van Olst‐Wijhe verricht op zaterdag 15 juni de opening. Bijna een jaar bouwden de toekomstige bewoners van de aardehuiswijk aan de woningen. Zij werden daarbij geholpen door honderden vrijwilligers en studenten. Professionele bouwbegeleiders zagen toe op de constructie en voortgang.

Glasgevel

Kenmerkend aan de aardehuizen is de hoge glasgevel op het zuiden, die maximaal zonlicht binnenlaat. De warmte wordt vastgehouden in vloer en de aardenwal op het noorden. Zonnepanelen en zonnecollectoren leveren elektriciteit en warm water. Afvalwater wordt op het terrein gezuiverd in een helofytenfilter.

Autobanden

De vereniging Aardehuis Oost‐Nederland bouwt met zoveel mogelijk bestaand (bouw)materiaal zoals autobanden, en natuurlijke materialen zoals aarde, leem en stro. Op dit moment zijn tien woningen in aanbouw. Eind 2015 moet de hele wijk klaar zijn.

Rondleiding

Het aardehuisterrein aan de Rietgors in Olst is alleen tijdens rondleidingen te bezoeken. Kijk op de website www.aardehuis.nl voor data en tijden.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers