Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ACM wijst verplichte overstromingsverzekering af

Geplaatst op 12 jun 2013 , bijgewerkt 12 jun 2013, 13:36

De verplichte overstromingsverzekering die het Verbond van Verzekeraars in 2014 wil invoeren is in strijd met de mededingingsregels. Dat stelt de Aut...

De verplichte overstromingsverzekering die het Verbond van Verzekeraars in 2014 wil invoeren is in strijd met de mededingingsregels. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op haar website. Volgens de instantie neemt een verplichte verzekeringsconstructie de keuzevrijheid voor consumenten, ondernemingen en verzekeraars weg.

Daarnaast zou een verplichte verzekeringsconstructie een ongevraagde lastenverzwaring van 155 tot 310 miljoen euro per jaar betekenen voor consumenten en ondernemers, terwijl de constructie niet in een behoefte voorziet.

Vijftig procent van de Nederlanders woont in gebieden die niet kunnen overstromen. Het geeft volgens bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de ACM geen pas om consumenten verplicht te laten betalen voor een overstromingsverzekering als hun huis in een gebied staat zonder risico. Ook verzekeraars moeten de keuze hebben of ze al dan niet een overstromingsdekking willen aanbieden, stelt hij.

Vereniging Eigen Huis tevreden

Vereniging Eigen Huis is tevreden met het bericht dat de ACM een verplichte overstromingsverzekering afwijst. Huiseigenaren moeten zelf kunnen bepalen of ze hun woning tegen waterschade willen verzekeren, of dat een verzekering voor hen niet nodig is.

Lees hier het hele persbericht: Nieuwe kansen voor vrijwillige overstromingsverzekeringen

Volgens de ACM is er geen maatschappelijke behoefte aan een verplichte verzekeringsdekking en geven naast Vereniging Eigen Huis, ook de Consumentenbond en belangenorganisaties voor ondernemers de constructie geen steun. Dit zelfde geldt voor de geraadpleegde ministeries, aldus de ACM.

Het Verbond van Verzekeraars noemt het oordeel van de ACM over de collectieve verzekering in een persbericht een gemiste kans. De politiek is nu aan zet, aldus het Verbond. De Tweede Kamer debatteert op 13 juni over waterveiligheid.

Vereniging Eigen Huis vindt dat iedereen met een eigen woning zich moet kunnen verzekeren tegen overstromingen of andere catastrofen. Sinds vorig jaar biedt de vereniging samen met verzekeraar Neerlandse deze mogelijkheid al. De catastrofeverzekering dekt schade aan woningen bij overstromingen en aardbevingen. Sinds de Watersnoodramp van 1953 werd een dergelijke verzekering in ons land niet meer aangeboden.

Zie ook:

VEH tegen verplichte overstromingsverzekering

ACM: Consument niet geholpen door verplichte overstromingsverzekering

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.