Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Eindelijk akkoord Warmtewet

Geplaatst op 13 jun 2013 , bijgewerkt 13 jun 2013, 12:10

Na vijf jaar debatteren heeft de Eerste Kamer dinsdag een aangepaste versie van de Warmtewet aangenomen. Naar verwachting treedt de wet in 2014 in we...

Na vijf jaar debatteren heeft de Eerste Kamer dinsdag een aangepaste versie van de Warmtewet aangenomen. Naar verwachting treedt de wet in 2014 in werking.

Er zijn ongeveer 600.000 huishoudens aangesloten op stads- en blokverwarming. Deze huishoudens hebben al jaren een hogere energierekening dan consumenten met een gasaansluiting.

In de aangepaste versie van de Warmtewet worden de tarieven voor warmte simpeler gemaakt. Ook wordt een maximumtarief voor stadsverwarming vastgesteld voor zowel consumenten als kleine bedrijven. Toch is Vereniging Eigen Huis niet tevreden over de Warmtewet.

Consumentenbescherming

Vereniging Eigen Huis mengt zich al lange tijd in het debat over de Warmtewet. De vereniging vindt dat de consumentenbescherming in de nu aangenomen wet ernstig tekortschiet. Uit een eerder onderzoek van het Centrum voor Energievraagstukken en TNO blijkt dat consumentenbescherming alleen mogelijk is als er inzicht is in de werkelijke kosten van alle warmteprojecten. Dat inzicht is er niet. Omdat consumenten met stadsverwarming niet kunnen veranderen van warmteleverancier, is er op dat gebied sprake van een monopoliepositie. Daarom zouden de werkelijke kosten openbaar moeten zijn.

Sinds 2003 is er gewerkt aan een Warmtewet die huishoudens moet beschermen tegen te hoge prijzen. Begin 2013 is de aangepaste Warmtewet door de Tweede Kamer goedgekeurd. Nu heeft ook de Eerste Kamer ermee ingestemd. Zoals het er nu naar uitziet, treedt de wet in januari 2014 in werking.

Warmtewet half jaar uitgesteld (april 2013)
Nieuwe Warmtewet akkoord (februari 2013)
Warmtewet moet consumentvriendelijker (oktober 2012)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers