Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Terreinverlies voor onafhankelijke adviseurs

Geplaatst op 13 jun 2013 , bijgewerkt 13 jun 2013, 12:35

Onafhankelijke financieel adviseurs verliezen terrein bij de bemiddeling van hypotheken. Volgens marktonderzoeker GfK nam hun marktaandeel in het eer...

Onafhankelijke financieel adviseurs verliezen terrein bij de bemiddeling van hypotheken. Volgens marktonderzoeker GfK nam hun marktaandeel in het eerste kwartaal van dit jaar af van 60 naar 56 procent.

Sinds de afschaffing van het provisieverbod, per 1 januari 2013, moeten financieel adviseurs hun bemiddelings- en advieskosten zelf apart in rekening brengen bij de klant. Voorheen ontvingen zij hun provisie van banken en verzekeraars, die deze provisie verwerkten in de prijs van hun product.
Als klant zag je dus tot voor kort niet precies wat je betaalde voor advies, maar nu wel. Het lijkt er op dat bankadviseurs daar meer van profiteren dan onafhankelijke adviseurs.

Bankadviseurs berekenen gemiddeld vijfhonderd à duizend euro minder voor hun advies dan onafhankelijke adviseurs. Dat heeft duidelijk invloed op de keuze van de klant voor een adviseur, stelde GfK via onderzoek vast.

Banken verkopen hun eigen hypotheek. Zij hoeven geen vergelijking te maken tussen diverse hypotheekaanbieders, en hebben daarom minder tijd nodig voor een goed advies. De meerwaarde van onafhankelijk adviseurs kan zijn dat zij de beste en voordeligste hypotheek voor een bepaalde klant vinden, omdat zij werken met diverse aanbieders.

Onderzoeker en adviseur Fred de Jong meldde gisteren in het Financieele Dagblad dat het intermediair die meerwaarde nog niet altijd voldoende duidelijk weet te maken. Dat komt doordat zij niet gewend zijn om hun eigen marketing te verzorgen, zegt De Jong. Bovendien hebben veel kleine onafhankelijke adviseurs weinig ervaring met intensieve vergelijking van hypotheekvoorwaarden.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers