Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Terreinverlies voor onafhankelijke adviseurs

Geplaatst op 13 jun 2013 , bijgewerkt 13 jun 2013, 12:35

Onafhankelijke financieel adviseurs verliezen terrein bij de bemiddeling van hypotheken. Volgens marktonderzoeker GfK nam hun marktaandeel in het eer...

Onafhankelijke financieel adviseurs verliezen terrein bij de bemiddeling van hypotheken. Volgens marktonderzoeker GfK nam hun marktaandeel in het eerste kwartaal van dit jaar af van 60 naar 56 procent.

Sinds de afschaffing van het provisieverbod, per 1 januari 2013, moeten financieel adviseurs hun bemiddelings- en advieskosten zelf apart in rekening brengen bij de klant. Voorheen ontvingen zij hun provisie van banken en verzekeraars, die deze provisie verwerkten in de prijs van hun product.
Als klant zag je dus tot voor kort niet precies wat je betaalde voor advies, maar nu wel. Het lijkt er op dat bankadviseurs daar meer van profiteren dan onafhankelijke adviseurs.

Bankadviseurs berekenen gemiddeld vijfhonderd à duizend euro minder voor hun advies dan onafhankelijke adviseurs. Dat heeft duidelijk invloed op de keuze van de klant voor een adviseur, stelde GfK via onderzoek vast.

Banken verkopen hun eigen hypotheek. Zij hoeven geen vergelijking te maken tussen diverse hypotheekaanbieders, en hebben daarom minder tijd nodig voor een goed advies. De meerwaarde van onafhankelijk adviseurs kan zijn dat zij de beste en voordeligste hypotheek voor een bepaalde klant vinden, omdat zij werken met diverse aanbieders.

Onderzoeker en adviseur Fred de Jong meldde gisteren in het Financieele Dagblad dat het intermediair die meerwaarde nog niet altijd voldoende duidelijk weet te maken. Dat komt doordat zij niet gewend zijn om hun eigen marketing te verzorgen, zegt De Jong. Bovendien hebben veel kleine onafhankelijke adviseurs weinig ervaring met intensieve vergelijking van hypotheekvoorwaarden.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.