Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Geen courtage bij tijdelijke verhuur

Geplaatst op 14 jun 2013 , bijgewerkt 14 jun 2013, 09:25

Een makelaar kan niet zomaar zijn courtage opeisen als een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd. Dit stelt Vereniging Eigen Huis naar aanl...

Een makelaar kan niet zomaar zijn courtage opeisen als een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd. Dit stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een uitspraak van een Amsterdamse kantonrechter.

De kantonrechter verplichtte een Amsterdamse huiseigenaar zijn makelaar courtage te betalen nadat hij zijn te koop staande woning tijdelijk ging verhuren. Kort nadat de huurovereenkomst was getekend, vond de makelaar een koper voor de woning. De koper zag van de aanschaf af omdat hij niet meteen over de woning kon beschikken.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die hun te koop staande woning tijdelijk willen verhuren om vooraf goede afspraken te maken met de verkoopmakelaar en deze in een overeenkomst vast te leggen. Dit voorkomt onnodige discussies achteraf en juridische procedures.

Tijdelijke verhuur

Tijdelijke verhuur is voor veel verkopers een manier waarmee ze de hoge lasten van een leegstaande woning kunnen voorkomen of verzachten. Wel is de woning gedurende de tijdelijke verhuur moeilijker te verkopen. Daarom wordt de verkoop tijdens de verhuurperiode doorgaans opgeschort of op een lager pitje gezet. Een verkoopmakelaar moet er immers vanuit kunnen gaan dat een te koop staand huis leeg kan worden opgeleverd.

Veel makelaars bemiddelen ook bij de tijdelijke verhuur. Zij zoeken een huurder en stellen ook het huurcontract op. Als de huiseigenaar geen prijs meer stelt op de diensten van de makelaar bij verkoop of verhuur moet hij doorgaans intrekkingskosten betalen, tenzij deze niet zijn opgenomen in de overeenkomst met de makelaar.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers