Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen courtage bij tijdelijke verhuur

Geplaatst op 14 jun 2013 , bijgewerkt 14 jun 2013, 09:25

Een makelaar kan niet zomaar zijn courtage opeisen als een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd. Dit stelt Vereniging Eigen Huis naar aanl...

Een makelaar kan niet zomaar zijn courtage opeisen als een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd. Dit stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een uitspraak van een Amsterdamse kantonrechter.

De kantonrechter verplichtte een Amsterdamse huiseigenaar zijn makelaar courtage te betalen nadat hij zijn te koop staande woning tijdelijk ging verhuren. Kort nadat de huurovereenkomst was getekend, vond de makelaar een koper voor de woning. De koper zag van de aanschaf af omdat hij niet meteen over de woning kon beschikken.

Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die hun te koop staande woning tijdelijk willen verhuren om vooraf goede afspraken te maken met de verkoopmakelaar en deze in een overeenkomst vast te leggen. Dit voorkomt onnodige discussies achteraf en juridische procedures.

Tijdelijke verhuur

Tijdelijke verhuur is voor veel verkopers een manier waarmee ze de hoge lasten van een leegstaande woning kunnen voorkomen of verzachten. Wel is de woning gedurende de tijdelijke verhuur moeilijker te verkopen. Daarom wordt de verkoop tijdens de verhuurperiode doorgaans opgeschort of op een lager pitje gezet. Een verkoopmakelaar moet er immers vanuit kunnen gaan dat een te koop staand huis leeg kan worden opgeleverd.

Veel makelaars bemiddelen ook bij de tijdelijke verhuur. Zij zoeken een huurder en stellen ook het huurcontract op. Als de huiseigenaar geen prijs meer stelt op de diensten van de makelaar bij verkoop of verhuur moet hij doorgaans intrekkingskosten betalen, tenzij deze niet zijn opgenomen in de overeenkomst met de makelaar.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.