Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Minder woningen verkocht in mei

Geplaatst op 17 jun 2013 , bijgewerkt 17 jun 2013, 09:55

In mei 2013 wisselden 8.333 woningen van eigenaar. Dat is ruim 18 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kada...

In mei 2013 wisselden 8.333 woningen van eigenaar. Dat is ruim 18 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.

De afname van het aantal geregistreerde transacties betreft alle woningtypen. Zo zakte de verkoop van hoekwoningen afgelopen jaar met ruim 24 procent in. Bij twee-onder-een-kappers was de daling met bijna 15 procent het minst groot.

Vergeleken met mei 2012 werden afgelopen maand in alle provincies minder huizen verkocht. De provincie Overijssel toont met 23,6 procent de grootste afname in het aantal geregistreerde transacties. De achteruitgang bleef in Drenthe met 3,3 procent het meest beperkt.

In mei 2012 werden relatief veel huizen verkocht omdat kopers nog wilde profiteren van de verlaagde overdrachtsbelasting van 2 procent. Deze zou de maand daarop weer worden teruggebracht naar 6 procent, maar daar werd van afgezien.

Kadaster

Het Kadaster houdt de transacties van een bestaande koopwoning bij op het moment van transport bij de notaris. De periode tussen verkoop en transportatie van de woning bedraagt twee tot drie maanden.

Het Kadaster registreerde ten slotte vorige maand 12.629 nieuwe hypotheken tegen 16.942 in mei 2012. Dit is een afname van ruim 25 procent. Wel belandden in mei minder huizen op een executieveiling: 156 woningen tegen 269 in dezelfde maand vorig jaar.

 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers